Articles guardats
MOOC: Aprendre dels millors. El coneixement al teu abast

Actualitat

MOOC: Aprendre dels millors. El coneixement al teu abast

Què són els MOOC?

Ja fa uns anys que s’hi van implantar, però no em canso de divulgar-ne l’existència. Poden obrir moltes portes i la majoria de les vegades sense més inversió que una connexió a Internet i un ordinador. Personalment, me’n confesso una fan.

Vols ampliar la teva formació amb coneixements d’àmbits molt diferents dels propis de la teva carrera, estar a l’última en les innovacions tecnològiques, aprendre amb la pràctica sense moure’t de casa, gaudir de classes magistrals de professors de les millors universitats internacionals o de professionals que treballen en les empreses més capdavanteres? Vols reinventar-te? Aleshores, els MOOC són per a tu.

Sorgits el 2012, els MOOC (Massive Online Open Course) representen la democratització de l’aprenentatge i proporcionen plataformes que permeten cooperar i compartir coneixements amb alumnes de tot el món. Són cursos oberts, online, per a qualsevol persona que desitgi aprendre, oferts per universitats amb gran prestigi (Harvard, MIT, Princeton, Stanford, etc.) i impartits per professionals de primera línia.

Molts dels cursos són totalment gratuïts o accessibles per imports simbòlics.

Es fan classes teòriques mitjançant vídeos, normalment en anglès, però gairebé tots subtitulats en espanyol. Quan finalitza el curs, havent cobert satisfactòriament els diferents temaris, s’ofereix la possibilitat d’obtenir un certificat verificat.

Els cursos tracten de múltiples àmbits: des d’Enginyeria, Negocis i Gestió fins als més avançats en Data Analysis, Big Data o Estadística, passant per cursos d’Art, Idiomes, Humanitats, etc. Les opcions no s’acaben!

Avui dia hi ha múltiples plataformes, però us en resumeixo algunes que em semblen més rellevants:

  • edX: una de les meves preferides. Sense ànim de lucre i opensource, va ser fundada per Harvard i el MIT el 2012 i té una àmplia oferta en pràcticament tots els àmbits. Últimament ha complementat la seva oferta de cursos amb MicroMasters.
  • Coursera: una altra de les plataformes líders. Nascuda el 2012 de la mà de la Universitat de Stanford, a més dels cursos individuals, ofereix especialitzacions i graus en Data Science, Tecnologia o Negocis.
  • Big Data University (ara coneguda com a CognitiveClass.ai): imparteix cursos gratuïts de Cognitive Computing i Data Science, aquests últims considerats per la revista Forbes com dels millors online.
  • Udacity: nascuda de la Universitat de Stanford, amb ànim de lucre, ofereix nanograus i formació en tecnologia (Intel·ligència Artificial, Data Science, Analítica de Negoci, etc.).

I no en podia faltar una en espanyol:

  • Miríadax: plataforma iberoamericana, impulsada per Telefónica Educació Digital, amb cursos multiàmbit gratuïts.

Comments (1)

  1. Jo he fet un parell de cursos a MiríadaX (ja fa uns anyets), com un de Big Data, per exemple. Excel·lent la qualitat del curs.

    Però a dia d’avui, i des de fa uns 2 anys m’he passat a Udemy.com a on la varietat dels cursos és moltíssima més (vaja… pràcticament de tot) i a uns preus que solen rebaixar molt quan ofertes (per sota de 10e… simbòlic!).

    És clar, a Udemy els cursos no venen signats/avalats per grans universitats. Però vaja, jo en porto 4 comprats i són de molt bona qualitat. Hi ha de tot… t’ho has de mirar bé abans de comprar-ne un, com els llibres 😉

    Salut!
    Sergi