Articles guardats
Palau Vincles: la música com a sortida

Fundació

Palau Vincles: la música com a sortida

La música és de gran importància per a l’ésser humà. Permet expressar sentiments i canalitzar-los i, fins i tot, s’ha demostrat mitjançant diversos estudis que pot tenir beneficis per a la salut, com ara reduir l’estrès o alleujar el dolor. També és una potent eina educativa que, des de Palau Vincles, el projecte social del Palau de la Música, s’ha volgut posar al servei d’infants i joves en situació de vulnerabilitat.

“La música té una incidència molt important en el desenvolupament psicosocioemocional de les persones, en especial de nens i joves. Estimula a nivell neuronal i presenta un gran nombre de beneficis a llarg termini i també a curt; augmenta la motivació, facilita el treball dels hàbits i potencia les habilitats de cada individu”, explica Susana Serrano, directora gerent d’aquesta iniciativa que sorgeix l’any 2011 i amb la qual la Fundació Caixa d’Enginyers col·labora des del 2017.

Palau Vincles és l’aposta de l’actual presidenta de l’entitat, Mariona Carulla, per recuperar alguns dels valors fundacionals del Palau de la Música, com la participació i el compromís social.

S’ofereix formació coral gratuïta a 600 nens, nenes i joves d’entre 6 i 18 anys que provenen de centres oberts, escoles, fundacions i entitats socials dels districtes de Ciutat Vella, Sants-Montjuïc i Sant Martí.

El programa es desenvolupa tant en les mateixes escoles i centres com en els espais de l’Escola Coral de l’Orfeó Català, al Palau de la Música, amb assaigs setmanals durant el curs escolar. A més, s’han creat dues formacions corals que reuneixen participants de totes les escoles i entitats que formen part de la iniciativa.

“El Cor Infantil i el Cor Juvenil de Palau Vincles, aquest últim patrocinat per la Fundació Caixa d’Enginyers, són el pal de paller del projecte i hi estan convidats i convidades tots els nens i nenes que volen dedicar més temps a la música, independentment del seu talent”, explica Serrano.

A final de curs, els cors protagonitzen un concert a l’emblemàtic escenari del Palau de la Música, al qual estan convidades totes les famílies i que esdevé una oportunitat per obrir les portes d’aquesta icona modernista als veïns i les veïnes del barri.

Cultura per als adolescents

Però, malgrat l’innegable èxit del programa de cant coral entre els més petits, l’acollida per part dels adolescents no ha estat la mateixa, fet que s’explica, segons Serrano, “per la tipologia de servei que oferim, que no els interpel·la”.

Amb la voluntat d’oferir-los una alternativa atractiva i, alhora, contribuir a pal·liar un problema estructural com l’abandonament escolar dels joves en risc d’exclusió social —i de fer-ho, és clar, a través de l’art i la cultura—, s’ha materialitzat aquest 2021 un programa pilot.

Consisteix en càpsules formatives d’algunes de les disciplines artístiques i tècniques que conviuen al Palau de la Música Catalana, com l’escenotècnia (so, imatge i escenografia per a les arts escèniques) i la composició musical, protagonistes de les primeres sessions, celebrades el passat mes de maig.

“El que volem és oferir-los tastets de diferents ocupacions que estiguin vinculades a la formació professional perquè el més important per a nosaltres és que, si els interessa, puguin seguir formant-se amb uns estudis reglats”, apunta la gerent del projecte.

Més enllà de proporcionar uns coneixements teòrics i pràctics, una de les prioritats del programa és connectar amb els i les adolescents, treballar les competències personals i establir-hi un diàleg:

“Hem creat un debat molt interessant, hem parlat de les seves creences, com ara què significa per a ells l’èxit. Pensem que això pot ser un pas previ per evitar que abandonin els estudis o, almenys, per obrir-los a propostes que potser no coneixen”. I sembla que han aconseguit enganxar-los; el 100 % va acabar el curs, que van valorar molt positivament, superant les expectatives de l’organització.

Un altre dels trets distintius del programa és la seva vocació de futur. Palau Vincles fa un seguiment dels participants per saber si tenen interès a seguir formant-se i, si és així, els acompanyen i orienten sobre els propers passos a seguir.

Beques i mecenatge del programa Palau Vincles

L’objectiu final és poder garantir-los els recursos necessaris per cursar la formació que desitgin, per exemple, mitjançant un sistema de beques i mecenes que puguin costejar les despeses derivades dels estudis.

A banda, també compten amb un equip d’intervenció format per una logopeda, una pedagoga i una psicòloga, que segueix l’impacte que té el programa a nivell personal:

“Sabem que la música té beneficis psicosocioemocionals i no volem quedar-nos en una fase superficial de l’acompanyament. Gràcies a aquest equip podem veure com realment incrementa la motivació, es redueixen els conflictes, millora l’humor i, fins i tot, disminueix l’absentisme escolar”.

Així, ja sigui proporcionant als nens, nenes i joves que formen part de Palau Vincles un espai d’esbarjo, un refugi de la realitat del seu entorn o una possible sortida laboral, el compromís del programa és ferm, tal com expressa Serrano:

“Al final, estem convençuts que una societat que creix anant de bracet de la cultura es converteix en una societat formada, creativa i amb més oportunitats”.