Articles guardats
Ningú dormint al carrer

Fundació Social

Ningú dormint al carrer

 

“Ningú dormint al carrer”, el taller per a sentir-se útil

En Francisco ens explica la seva experiència:

“Jo aquí vinc de dilluns a divendres, jo m’ho prenc com un treball, com un art. Físicament i espiritualment he canviat moltíssim. Abans estava al carrer, en l’alcohol, sense un rumb fix. Aquí em concentro en el treball, mentalment estic molt tranquil. I sempre agraït. Són com la meva família”.

El Luis porta poc més de dos mesos. Des d’Arrels li van comentar si volia venir per donar suport en el pic de treball que tenien amb l’esdeveniment Intempèrie i la posterior campanya de Nadal. Com moltes persones que ha atès Arrels, està jubilat. “Aquí em sento útil. Passejar està molt bé, però arriba un moment que no haver de fer res es fa dur”.

#Ningúdormintalcarrer és l’objectiu d’ Arrels Fundació, una entitat que treballa oferint orientació i serveis d’allotjament, alimentació i atenció social i sanitària a persones sense llar, a més de realitzar una tasca de conscienciació social.

Tenir una llar és la primera meta. Un habitatge digne proporciona estabilitat, intimitat i seguretat. És la peça fonamental que permet transformar la situació d’aquestes persones.

Però què passa quan s’ha cobert aquesta primera necessitat?

Viure sense un sostre durant deu, quinze o vint anys produeix canvis profunds en una persona, a més de provocar-li un deteriorament físic i mental que moltes vegades fa que no pugui tornar a treballar.

Quan una persona deixa de viure al carrer, necessita ocupar el seu temps i donar-li sentit. Arrels acompanya aquestes persones també en tot aquest procés: recuperar la relació amb l’entorn, aprendre a gestionar el temps i integrar-se en una societat de la qual han estat excloses.

Després d’anys de rodatge –La Troballa porta ja 20 anys de carrera-, el taller ha anat evolucionant igual que ho fan els seus usuaris: creixent i especialitzant-se per donar sortida a les habilitats i el potencial de totes aquestes persones. Hi ha enginyers amb grans capacitats per a la fusteria, artistes que han recuperat hàbits de creació o persones, com el Francisco, que han après l’ofici de l’enquadernació després d’anys dedicant-se a aquesta activitat en el taller.

La Fundació Caixa d’Enginyers se suma a aquest objectiu donant suport a La Troballa

Un taller ocupacional creat com a taller “de baixa exigència”, ja que la part tècnica és simplement l’oportunitat per recuperar hàbits i crear vincles.

“Venir ben vestit, dir bon dia, menjar junts, agrair. Aquest és el primer objectiu del taller”, explica el Juan, responsable de comunicació d’Arrels.

Aquí, els usuaris troben un propòsit per ocupar el seu temps de forma productiva. Sentir-se útil: la gran pedra angular de la salut emocional. Crear com a teràpia contra l’aïllament i la solitud. Compartir temps per sentir-se part d’una comunitat.

La Fundació Caixa d’Enginyers se suma a aquest objectiu donant suport a La Troballa. Col·labora-hi!