Articles guardats
Plogging: practicant l’ecoesport!

Economia sostenible

Plogging: practicant l’ecoesport!

T’imagines fer esport mentre contribueixes a la millora del medi ambient? Us presentem el plogging, una nova manera de sortir a córrer mentre reculls deixalles. Aquesta iniciativa va néixer a Estocolm (Suècia), on el respecte pel medi ambient està molt present en la vida dels ciutadans. Els suecs reciclen el 99 % dels productes i aprofiten moltes de les deixalles per produir energia. De fet, la paraula plogging és una fusió entre l’expressió sueca “plocka upp”, que significa recollir, i la paraula anglesa “running”.

El propulsor d’aquesta tendència, Erik Ahlström, un runner habitual suec, estava fart de veure restes de deixalles en les seves rutes i va traslladar la seva inquietud a alguns dels seus companys que compartien la seva afició pel running i el respecte pel medi ambient. A partir d’aquí, van propulsar aquest moviment, que ja és conegut pel 75 % de la població.

La idea s’ha estès per tot Europa i ara es practica a Noruega, Finlàndia, França i fins i tot en el nostre territori, on ja fa gairebé un any que s’exerceix. A Barcelona, concretament, ja es practica sota el guiatge de la finlandesa Enni Karikoski, defensora de la vida Zero Waste. L’any passat, els ecorunners es van reunir cada dues setmanes i van arribar a recollir uns mil litres de residus trobats des de la platja de la Barceloneta fins a la platja de la Mar Bella. Impressionant!

La situació del nostre planeta és crítica i, per això, és necessari començar a actuar com més aviat millor. Sinó, vegem algunes dades.

  • Les llaunes que trobem pel terra tarden entre 10 i 100 anys a descompondre’s.
  • Els bolquers dels nadons tarden uns 500 anys.
  • Les piles, a més de desprendre gasos altament contaminants, tarden moltíssim a desaparèixer per oxidació.

Segons Ahlström, si no actuem en poc temps, el 2050 hi haurà més brossa en el mar que peixos. En la mateixa línia, Ignacio A. García, sociòleg i consultor a Focus, assegura que “quan recollim un residu del terra, no només estem recollint aquell residu concret, estem segurament evitant que n’apareguin més”.

Quina millor manera d’aprofitar el temps lliure per practicar esport i, a més, recollir els residus realitzant unes quantes flexions de cames. Així mateix, és una activitat que, a més d’afavorir la nostra salut física, també ens ajuda a sentir-nos molt millor amb nosaltres mateixos. Els practicants asseguren que poden arribar a cremar fins a 300 calories en només 30 minuts.

Cada petit acte compta, així que ja saps… Posa’t les vambes, els guants, agafa la bossa de la brossa i… comença l’activitat ecoesportiva!