Articles guardats
Cap a una automoció baixa en carboni. Transició cap a una mobilitat sostenible

Actualitat Fundació

Cap a una automoció baixa en carboni. Transició cap a una mobilitat sostenible

Desafiaments i oportunitats per a la inversió sostenible

Dos anys enrere, vam publicar el primer Informe ESADE-Fundació Caixa d’Enginyers: Transició cap a una economia baixa en carboni, fruit d’una col·laboració entre totes dues institucions. La gravetat dels efectes del canvi climàtic és una realitat, com demostren diferents estudis i dades. Precisament el present informe, així com el publicat en 2017, s’inicia amb una introducció als efectes i causes del canvi climàtic, així com als compromisos i iniciatives per a limitar-lo.

Per a concretar aquests desafiaments i efectes reals en àmbits específics, hem dedicat els nostres informes a sectors econòmics concrets, seleccionant aquells més rellevants pel gran impacte de les seves emissions de gasos d’efecte d’hivernacle. Per això, en la primera edició analitzem el sector alimentari, mentre que aquesta segona recerca es dedica a l’àmbit de l’automoció. Tots dos sectors, a més, tenen un pes molt rellevant en la nostra economia.

En el cas del sector de l’automoció, gran part dels canvis passen per replantejar no només quins vehicles utilitzem, sinó també per a quins i com els utilitzem, i com ens movem, en general. Aquest replantejament és necessari per a buscar vies que minimitzin l’impacte negatiu de les emissions sobre el nostre planeta i per a tenir presents els reptes que comporten alguns canvis, així com els recursos que han d’acompanyar aquest procés.
És necessari sumar esforços entre tots per a fer possible aquesta necessària transició cap a una automoció baixa en carboni. Perquè, a més, la inacció –o mantenir els hàbits de sempre– com a resposta també ha resultat inadequada.

En el curs de l’edició del present informe, es publicava la sisena edició de l’informe de l’ONU sobre canvi climàtic titulat Perspectives del Medi Ambient Mundial. Una dels seus principals alertes és l’amenaça per a la salut humana que pot implicar no prendre mesures urgents en favor del medi ambient. A més, en les seves conclusions també destaca el pes que pot tenir el sector financer sobre aquest tema: “Si es destina el 2% del PIB a inversions verdes, es reduirà l’impacte climàtic i la pèrdua d’ecosistemes, al mateix temps que podrà mantenir-se el creixement econòmic previst”.

Així doncs, des de l’ONU s’alerta de la imperiosa necessitat d’incrementar dràsticament la protecció del medi ambient i de no seguir la ruta actual, perquè la salut i la prosperitat de la humanitat estan en risc.

Davant aquesta necessitat de dur a terme una acció real per part de tots, podem ser optimistes quan observem iniciatives com les que es descriuen al final d’aquest informe, a tall d’exemple de bones pràctiques en el sector de l’automoció i la mobilitat. Es tracta de diverses accions impulsades per diferents empreses o institucions que comparteixen la voluntat d’innovar cap a la sostenibilitat. Esperem que aquests exemples inspirin a uns altres a impulsar també accions o projectes que promoguin la reducció de les emissions en el sector de l’automoció i derivats.

És clau implicar a fabricants, proveïdors, consumidors i el sector públic per a incentivar la transició cap a una mobilitat més sostenible. Algunes de les dades destacades de l’informe són:

  • El vehicle elèctric es presenta com a una possible aposta cap a una mobilitat més sostenible, encara que presenta alguns desafiaments.
  • Espanya necessita multiplicar per 90 el nombre de punts de recàrrega del cotxe elèctric perquè aquest mètode de transport penetri en la societat.
  • Pots llegir l’informe sencer aquí.