Xosé Garrido, Portfolio Manager de Caixa d’Enginyers Gestió, ens parla sobre com les expectatives inflacionistes tornen el soroll al mercat.
Dilluns passat 5 de febrer, el Dow Jones va sofrir una caiguda del 4.6%, perdent la barrera dels 25.000 punts, la major caiguda percentual en un dia des d’Agost 2011 i la major caiguda en punts de la història. A més, l’índex de volatilitat americà (VIX), com a indicador d’aversió al risc, va experimentar una pujada del 115.6%, el major repunt en una sola sessió de tota la seva història.
La caiguda dels índexs ve inicialment explicada pel repunt dels tipus a llarg termini, principalment el Treasury. Un enduriment de les condicions financeres més enllà del que l’economia pot suportar resulta negatiu per a l’economia real i per a les decisions financeres dels agents econòmics.
Aquest comportament dels actius de risc no està en consonància amb les lectures en el plànol macro i micro. L’economia americana segueix mostrant uns fonamentals molt sòlids, destacant la fortalesa del mercat laboral, amb la taxa de desocupació prop de la plena ocupació (4.1%), els salaris creixent a raó del 2.9% interanual i la creació d’ocupació mensual al voltant de les 200.000 persones. Aquest acompliment estaria alineat amb l’opinió d’institucions com el Fons Monetari Internacional (FMI) que a finals de gener va actualitzar les perspectives de l’economia mundial millorant la seva previsió per a totes les grans economies del món.
Des de l’òptica de les companyies, els resultats empresarials referents a l’últim trimestre de 2017 l’agregat del S&P 500 creix tant a nivell de vendes com a nivell de beneficis per acció, destacant la total homogeneïtat en direcció del creixement per sectors.
Com ens posicionem a Caixa d’Enginyers Gestió?
La nostra filosofia sempre ha advocat per una gestió activa de qualitat com a millor forma de generar valor a llarg termini. Prenent en consideració l’actual situació, a Caixa Enginyers Gestió tractem d’evitar errors derivats del comportament emocional a través d’una rigorosa anàlisi i d’una filosofia d’inversió basada en un horitzó temporal a llarg termini, focalitzant-nos en la preservació del capital
És per això que des de Caixa d’Enginyers Gestió creiem que la bona sincronia entre la situació macro i micro hauria de tenir continuïtat en el temps, i és per això que pensem que les caigudes experimentades pels principals índexs nord-americans no haurien d’implicar un canvi de tendència a curt termini.
Per tot el comentat anteriorment, estem aprofitant les caigudes per incrementar de forma selectiva el pes en les idees en les quals tenim un major grau de convicció.