Articles guardats
Premis Emprenedoria: un reconeixement a la innovació al servei de la societat

Fundació

Premis Emprenedoria: un reconeixement a la innovació al servei de la societat

8 convocatòries. 1.050 emprenedors buscant una oportunitat. Més de 240.000 euros invertits a fer possible els seus somnis. Els Premis Emprenedoria de la Fundació Caixa d’Enginyers arriben el 2021 a la seva novena edició amb el mateix esperit amb què van néixer: impulsar el talent i la inquietud per crear noves solucions davant de reptes actuals. Al llarg d’aquests anys, hem donat suport a projectes molt diversos, però tots tenien en comú, a més de les motxilles d’esforç i il·lusió dels qui els presentaven, la utilització de l’enginy i la innovació per millorar les nostres vides.

La sostenibilitat ha estat, sens dubte, un segell recurrent de les propostes guanyadores, fet que és un signe de la sensibilitat mediambiental no només de la Fundació, sinó també d’una nova generació d’emprenedors i emprenedores que han decidit que si per alguna cosa val la pena esforçar-s’hi és per salvar el planeta. En aquesta línia, el 2015, el projecte guanyador va ser el d’AEInnova, amb un sistema autoalimentat sense fil (sense bateries) de sensorització de processos i maquinària i un altre de recuperació de la calor residual d’aquests, els dos amb tecnologia basada en l’efecte termoelèctric. Segons el seu CEO, David Comellas, el premi els va servir per “forjar-se una credibilitat que els ha ajudat a convèncer potencials clients perquè provin els equips en les seves instal·lacions”.

La sostenibilitat també és un dels valors intrínsecs de ColorSensing, la spin-off de la Universitat de Barcelona guanyadora de l’edició de 2019 del certamen d’emprenedoria. Per això, tal com explica la CEO María Eugenia Martín, van decidir estudiar com podien aplicar una tecnologia de reconeixement i correcció automàtica del color a la lluita contra el desaprofitament alimentari. Dos anys després, estan provant un packaging que, mitjançant etiquetes intel·ligents, millora els controls de qualitat i seguretat dels productes, amb la qual cosa s’evita que molts d’aquests productes acabin a les escombraries. La mateixa sensibilitat ambiental va empènyer l’equip d’Oimo, la start-up guanyadora del més recent dels guardons d’emprenedoria, a desenvolupar biomaterials marins degradables per substituir embalatges i productes de plàstic d’un sol ús. Albert Marfà, cofundador i CEO, assegura que “l’import del premi s’ha destinat principalment a R+D i industrialització per arribar més ràpid al mercat amb les seves solucions”.

Cap a un model més verd

L’enginyeria té un paper clau en la transició cap a una economia circular i, en aquest sentit, la Fundació va reconèixer la tasca de BCIRCULAR en concedir-li el Premi Emprenedoria el 2016. Aquesta start-up de l’àrea cleantech desenvolupa materials avançats a partir de tota mena de compòsits de fibra de carboni que han acabat la seva vida útil. Aquest guardó, tal com reconeix el seu CEO, Oriol Grau, va ser un dels primers premis que van rebre i “va ser vital per dur a terme inversions en equips i en assajos”, així com per generar confiança en els seus impulsors. En aquesta mateixa línia d’avançar cap a un futur més verd treballa Bioo, l’empresa guanyadora del Premi Emprenedoria de 2016. En el seu cas, l’activitat que desenvolupa es basa a generar electricitat a partir de les plantes . Tal com reconeix el seu director de Màrqueting i Comunicació, Luca Dell’Oro, el suport de la Fundació Caixa d’Enginyers els va ajudar en imatge i reconeixement.

Més enllà de la sostenibilitat, els Premis Emprenedoria també han donat una empenta a projectes orientats a millorar el benestar de les persones, especialment de les més vulnerables. En l’edició de 2017, l’empresa Insulcloud va obtenir el guardó pel desenvolupament d’una solució per al control integral de la diabetis, que es compon d’una aplicació mòbil, d’un dispositiu patentat per a la ploma d’injecció i d’un smartwatch. El seu CEO, José Luís López, que recorda les dificultats perquè un nou producte arribi al mercat, anima altres emprenedors i emprenedores a presentar-se al certamen de la Fundació perquè “dona una gran visibilitat a l’esforç i als èxits obtinguts fins al moment”.

Indústria 4.0, un nou gir a la competitivitat

Finalment, la Fundació ha reconegut també l’aportació de projectes que han aconseguit millorar la competitivitat de la indústria mitjançant la innovació en els processos. Per això, el 2017 es va premiar MESbook, un sistema de gestió de fàbriques en temps real estandarditzat per a qualsevol indústria que permet controlar, comunicar, aprendre i predir per fabricar més, millor i més barat. Els seus socis fundadors, Diego Sáez de Eguílaz, Fernando Molinuevo i Pablo Rodríguez, recorden que el reconeixement els va arribar quan encara estaven consolidant-se com a equip i com a projecte i valoren l’impuls que va suposar a la seva visibilització.

Amb la mateixa voluntat de donar suport al talent i l’excel·lència professional, la Fundació Caixa d’Enginyers ha llançat ja la novena convocatòria del Premi Emprenedoria per a la Ciència, la Tecnologia i la Innovació. Aquesta vegada, es posarà un focus especial en indústria 4.0, mobilitat sostenible i ciutats intel·ligents, medi ambient i energia, innovació/economia circular i alta tecnologia. Els projectes poden presentar-se fins al 31 d’octubre de 2021.

Consultar les Bases dels Premis Emprenedoria 2021 Fundació Caixa d’Enginyers.