Articles guardats
Només necessites 3 minuts per saber què és el blockchain

Actualitat Experts

Només necessites 3 minuts per saber què és el blockchain

El que necessites saber sobre el blockchain.

Blockchain. Segurament fa temps que sents aquesta paraula, fins i tot és possible que n’hagis llegit algunes definicions, però si algú et preguntés, podries descriure el que és?

A Viquipèdia, es defineix blockchain com “una base de dades distribuïda, formada per cadenes de blocs dissenyades per evitar-ne la modificació un cop que una dada ha estat publicada; emprant un segellat de temps confiable i enllaçant a un bloc anterior.”

Millor vegem-ho amb exemples: en els seus inicis, la programació de bases de dades es feia de forma centralitzada, és a dir, com en un partit de tennis, la informació anava d’un lloc a l’altre de forma directa. Aquest model té problemes de seguretat, vulnerabilitat, trànsit, etc.

 

centralizada

Però com solucionar aquests problemes assegurant el trànsit de dades i l’emmagatzematge de la informació? Mitjançant la infraestructura blockchain, que treballa de forma distribuïda. Continuant amb l’exemple esportiu, el blockchain es podria dir que treballa com un equip de futbol, en el qual el porter li envia la pilota al central, aquest al lateral, que torna cap enrere en la línia de defensa fins que finalment, després de múltiples passades, arriba al davanter per marcar gol. La nostra informació, en forma de pilota en aquest cas, viatja de manera que cadascun dels membres de l’equip és fonamental, però no imprescindible, per fer-lo arribar d’un punt a l’altre.

distribuida

Com en el nostre exemple futbolístic, aquest sistema té sentit en un entorn col·laboratiu i de compartició, sigui entre membres d’un mateix equip (empreses d’un mateix sector) o entre jugadors de diferents equips (multisectorial).

I aleshores, per a què s’utilitza? Actualment, aquest sistema és el que utilitzen les monedes digitals o criptomonedes com el bitcoin. Aquest funcionament permet saber la història de les transaccions, és a dir, els moviments que ha realitzat, però és impossible saber la identitat de l’emissor i del receptor.

Per al sector financer, el blockchain pot suposar el desenvolupament de nous models de negoci. Ja s’especula amb diferents possibilitats com ara registres comptables de transaccions entre bancs, la identitat digital, pagaments, etc. Al nostre país, l’associació Alastria s’està erigint com a referent de l’economia digital a través del desenvolupament d’aquestes tecnologies.

Realment, el blockchain és un terme bastant senzill; la seva peculiaritat rau en la multitud de funcions en què es pot aplicar, per aquest motiu pot arribar a resultar un terme abstracte.