Articles guardats
De la crisi sanitària a l’emergència social

Actualitat Fundació Social

De la crisi sanitària a l’emergència social

Per fi, la corba de contagiats per coronavirus descendeix. No obstant això, la corba de persones sense recursos puja. La demanda social s’ha multiplicat per tres i la previsió és que aquesta dada empitjori setmana rere setmana. Càritas està treballant per atendre les persones més vulnerables en necessitats bàsiques com ara l’alimentació i el problema dels habitatges. 

COL·LABORA-HI

Sense recursos, sense estalvis, sense drets

Més de dos mesos d’aturada de tota activitat social i econòmica tenen un impacte incalculable en les nostres vides. A tots ens ha afectat, però milers de famílies en condicions de vulnerabilitat estan patint les conseqüències i arriben a necessitar ajuda per menjar. Una d’aquestes famílies és la del Manuel i la Sara, amb dues filles de 5 i 8 anys. Ells ja vivien en una situació de precarietat laboral, que ara els deixa sense recursos i sense drets.

El Manuel treballa de forma intermitent en el sector de la construcció, però portava un mes aturat abans de la crisi. La Sara és l’exemple d’una realitat a l’ombra: les cuidadores i empleades de la llar sense contracte. Quan es va declarar l’estat d’alarma, les dues llars on treballava van prescindir dels seus serveis i es va quedar sense l’únic ingrés fix de la família, de tot just 700 euros.

“Nosaltres vivim al dia. Som de dia no treballat, dia no cobrat, per això ara hem de demanar ajuda”, comenta la Sara.

A més, com en moltes famílies, les nenes tenien accés a beques menjador, amb la qual cosa ara, en estar les escoles tancades, la despesa és fins i tot més gran respecte a la seva base diària.

Aquesta és una de les famílies que s’han apropat per primera vegada a Càritas, que, juntament amb les que retornen després d’un període en què ja no necessitaven suport, estan triplicant les peticions a l’organització. Cada setmana reben més de 1.200 trucades, el 80 % de les quals són per cobrir necessitats bàsiques com l’alimentació o el pagament de lloguers, relloguers i subministraments.

Col·labora amb Càritas en l’emergència social i alimentària

Actualment, la primera prioritat de Càritas és l’alimentació de persones en risc. S’estan lliurant lots de menjar de primera necessitat a més de 9.500 llars, que es complementen amb targetes d’alimentació per adquirir productes frescos. En els menjadors socials es lliura menjar preparat i pícnics per a persones sensesostre, i també es fan lliuraments a persones grans en risc d’exclusió.

Ara, més que mai, la societat demana unió: actua.

COL·LABORA-HI

Totes les aportacions rebudes les lliurarem íntegrament a Càritas.

  • 25 euros permeten lliurar un àpat diari a una persona vulnerable en un menjador social durant cinc dies.
  • 50 euros permeten donar un àpat diari a dues persones durant una setmana.
  • 100 euros permeten donar un àpat diari a quatre persones durant una setmana.
  • 150 euros permeten lliurar un menjar diari a una persona vulnerable en un menjador social durant un mes.
  • 200 euros permeten que una família de cinc persones pugui menjar durant una setmana.
  • 500 euros permeten donar un àpat diari a vint persones durant un mes.

emergència social