Articles guardats
Què són els preppers?

Actualitat

Què són els preppers?

El survivalisme (adaptació de l’anglès survivalism) és un moviment social d’individus, també denominats preppers, que es preparen activament per a una possible alteració de l’ordre polític o social, a escala local o internacional. Aquests individus estan previnguts per a pràcticament totes les emergències que poguessin venir: des de crisis sanitàries fins a meteorològiques. Sovint es preparen amb anticipació per a aquests esdeveniments emmagatzemant aigua i aliments, roba d’abric, llenya, combustible, equip mèdic de primers auxilis, tot allò que consideren necessari per defensar-se, i fins i tot alguns preparen un refugi o búnquer on protegir-se. El survivalisme és abordat en funció de les circumstàncies i de les preocupacions particulars de l’individu i dels riscos que poden arribar a passar en el futur a la zona on viuen.

Com i quan neix aquest moviment?

Aquest moviment té el seu origen a la dècada de 1930 davant les amenaces de guerra nuclear, creences religioses i escriptors que van advertir del col·lapse econòmic o social en la ficció apocalíptica. La comunitat dels “preppers” va començar a agafar especial força als Estats Units durant la Guerra Freda, quan des del mateix Govern es van començar a impulsar programes de defensa civil: refugis públics contra bombes atòmiques o refugis personals contra pluja radioactiva. Tot això acompanyat de documentals per a nens en els quals s’abordaven aquests temes. Els seguidors d’aquest moviment no han parat de créixer, especialment després dels atemptats de l’11 de setembre de 2001 i dels posteriors atemptats a Europa, com els de Madrid o Londres. En el cas d’Espanya, aquesta comunitat no ha parat de créixer, però la seva evolució encara ha estat més ràpida amb l’arribada de la pandèmia de la COVID-19.

Augment dels preppers per la pandèmia COVID-19

 Pel que fa a Espanya, la pandèmia ha suposat un punt d’inflexió: “Hem notat un augment dels seguidors interessant-se en l’autoprotecció familiar. Les persones han descobert preocupacions que abans ni s’havien plantejat. S’està despertant la consciència per a l’autoprotecció familiar”, explica el fundador de Preppers Espanya.

Al començament de la pandèmia, ells, que ja estaven preparats d’abans per afrontar aquells moments de nervis i incertesa, estaven més relaxats, amb la farmaciola i el rebost ple. No només tenien tots els calaixos plens, sinó que ho tenien tot perfectament organitzat amb dates de caducitat i calories. Quan la gent corria per buscar mascaretes, ells les acumulaven a casa seva des de feia anys. Fruit de la pandèmia ha sorgit una nova comunitat, més desesperada i accelerada que la resta, els PandemicPreps.

Possibles amenaces per als preppers

Les possibles amenaces es poden distingir segons la causa del seu origen: bé fruit de l’activitat humana, bé fruit de causes naturals. Aquestes amenaces són molt diverses, des d’un greu desastre natural, com un terratrèmol o una gran tempesta elèctrica, fins a una sobtada pandèmia estesa a través de la població mundial, com la que hem viscut amb la COVID-19, o qualsevol altre esdeveniment apocalíptic inexplicable.
Davant d’un escenari com qualsevol dels exposats anteriorment, cal estar preparat tant físicament com psicològicament per afrontar-lo, no entrar en pànic, ja que això ens faria actuar impulsivament, i intentar envoltar-nos de gent positiva i que ens ajudi a afrontar el que pugui succeir, però sense oblidar el que ens diria un prepper i el que proclama la dita “home previngut val per dos”.