Articles guardats
Ciberseguretat: Com navegar de manera segura?

Banca digital General

Ciberseguretat: Com navegar de manera segura?

L’ús d’internet cada vegada està més present en el nostre dia a dia, ja sigui per accedir al nostre compte bancari, missatgeria instantània, consultes d’oci, videoconferències, entre moltes altres. Davant l’avanç de la digitalització, cada vegada és més comú escoltar el terme ciberseguretat.

Si sumem l’augment del teletreball degut a la pandèmia de la COVID-19, els riscos que pot sofrir una empresa per un mal ús de les tecnologies són cada vegada majors. És fonamental que les dades personals i d’empresa romanguin segurs i protegits, tenint en compte els quatre aspectes de la seguretat: la confidencialitat, la integritat, la disponibilitat i l’autenticació.

La ciberseguretat o seguretat informàtica té com a objectiu protegir els ordinadors, els servidors, els dispositius mòbils, els sistemes electrònics, les xarxes i les dades d’atacs maliciosos.

La importància de la ciberseguretat per a Caixa d’Enginyers

 L’actiu més important de la Caixa d’Enginyers és la confiança que genera entre els seus socis. Però no es tracta d’una confiança cega és només un crèdit que els socis ofereixen a la Caixa d’Enginyers i que ha de ser permanentment renovat i recompensat.

La Seguretat no és quelcom fix i invariable; és un estat que requereix un esforç constant i concentrat para assolir-lo, i un esforç encara més gran per mantenir-la. És necessari un fort compromís, per part de tots els que formem part de la Caixa d’Enginyers, per poder assolir aquest objectiu, recompensant la confiança que els socis han dipositat en nosaltres.

Cada dia es detecten pàgines falses que imiten ser les oficials de les entitats bancàries i que sol·liciten dades personals per a la realització d’operacions fraudulentes.

Els ciberdelinqüents mostren anuncis en certes recerques de Google. Quan la víctima accedeix a aquests anuncis, la redirigeixen a una pàgina web amb el mateix aspecte que el de la seva Entitat, en la qual se li sol·liciten dades personals.

Per evitar aquest tipus de frau, és important que recordis que:

  • Mai et sol·licitarem dades com el teu número de mòbil, targeta, DNI o qualsevol altra informació personal mentre estiguis fora de la teva Banca ONLINE.
  • Has de desconfiar de la pàgina web que estàs visitant si detectes que l’adreça de la barra del navegador conté algun error ortogràfic (com www.cajaingeniiros.eswww.caiixaenginyers.com) o bé si la pàgina et sol·licita una informació que no correspon (dades de la targeta, del teu número de mòbil…).
  • Sempre que t’enviem un SMS per signar una operació, t’indiquem a quina operació correspon. Estigues atent i comprova l’operació que estàs signant.
  • Perquè les teves contrasenyes siguin segures, canvia-les de forma periòdica i utilitza’n una de diferent per accedir a cada un dels llocs web que utilitzis.
  • Si reps una trucada d’algú informant-te que el teu ordinador està infectat per un virus, ignora’l, fins i tot si afirmen que són treballadors de Microsoft, Apple o el teu proveïdor d’internet. Ningú no et trucarà per solucionar-te un problema del qual no has sol·licitat assessorament tècnic.
  • Evita connectar-te a la teva Banca ONLINE des de xarxes wifi obertes o compartides.

Si sospites que has pogut ser víctima de phishing, és important que segueixis els passos següents:

  • Bloqueja les teves targetes. Pots fer-ho per Banca ONLINE, Banca MOBILE o trucant a Banca TELEFÒNICA al 900 300 321.
  • Actualitza la teva clau d’accés.
  • Analitza amb un antivirus l’ordinador des del qual has accedit al web per garantir que no tens cap malware instal·lat.
  • Revisa els teus comptes, i mantingues aquesta revisió de forma diària durant els dies següents, per tal d’intentar identificar qualsevol moviment (tant en comptes corrents com en targetes) que no sigui teu.

Si tens dubtes, millor desconfia, pensa abans d’actuar i no deixis que entrin en el teu món. Consulta aquí tots els consells de Caixa d’Enginyers per navegar de forma segura.