Articles guardats
Quin rol juguen els centres de finances sostenibles?

Actualitat Economia sostenible Finances Social

Quin rol juguen els centres de finances sostenibles?

El setembre de 2017, el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (UN Environment) va establir la Xarxa Internacional de Centres Financers per a la Sostenibilitat (FC4S), plantejada com una associació entre els centres adscrits a la xarxa i UN Environment, en la qual aquesta última actua com a coordinadora.

Ara, el Centre de Finances Responsables i Sostenibles (Finresp) ha publicat un estudi sobre el rol i treball que estan realitzant els centres de finances sostenibles pertanyents a aquesta xarxa internacional.

Caixa d’Enginyers forma part del Barcelona Centre Financer Europeu, un centre financer de la xarxa FC4S que treballa de manera coordinada i en aliança per un sector més sostenible, motiu pel qual Caixa d’Enginyers hi participa de manera activa.

Quin treball estan realitzant els centres de finances sostenibles?

Quan la xarxa va celebrar la seva reunió inaugural, la integraven disset centres financers i comptava amb el suport de cinc socis que, entre tots, van acordar els punts següents:

  • Promoure l’acció estratègica dels centres en matèria de finances verdes i sostenibles.
  • Compartir coneixements per desenvolupar capacitats, inclòs el mesurament de la contribució dels centres financers a l’acció climàtica i al desenvolupament sostenible.
  • Cooperar en l’ampliació de la cartera d’actius i productes verds.
  • Treballar amb els responsables polítics municipals, regionals, nacionals i internacionals per tal de construir condicions favorables per a les finances verdes i sostenibles.
  • Llançar la Xarxa Internacional de Centres Financers per a la Sostenibilitat i ajudar a posar-la en funcionament.

Què són les finances verdes i les finances sostenibles?

La xarxa FC4S està oberta a centres financers de tot el món i es considera un ‘grup de lideratge’ que estableix quines dimensions fan tornar ‘sostenible’ un centre en matèria de finances verdes i de finances sostenibles, dos àmbits que defineix així:

  • Finances verdes: aquell finançament que ofereix beneficis ambientals en el context del desenvolupament sostenible.
  • Finances sostenibles: les pràctiques financeres i els marcs reguladors per a la banca, els mercats de capitals, la inversió i les assegurances centrats en factors ambientals, socials i de governança (ESG) i orientats al compliment de l’Acord de París sobre el canvi climàtic, de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides i dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Quins són els seus objectius i àrees estratègiques?

Gràcies a diferents membres repartits per Europa, Amèrica, Àsia, Àfrica i Orient Mitjà, l’objectiu de la xarxa FC4S és intercanviar experiències i prendre mesures comunes sobre prioritats compartides per accelerar l’expansió de les finances verdes i sostenibles.

A més, actua en cinc àmbits acordats en el seu pla d’acció:

  1. Enfortir el compromís estratègic
  2. Impulsar la integritat del mercat
  3. Crear capacitats
  4. Fomentar la innovació
  5. Estar al servei de l’economia real

Consulta l’informe complet!