Articles guardats
La crisi de les tovalloletes humides

Actualitat General Social

La crisi de les tovalloletes humides

Tot i que el confinament a causa de la COVID-19 va tenir algun impacte positiu en el medi ambient, també ha representat un augment del consum de plàstics d’un sol ús, com és el cas de les mascaretes i els guants. D’altra banda, la situació actual ha causat nous hàbits i costums en les nostres vides: passar més hores que mai a casa, entre d’altres. Arran d’això, es va comprovar un increment del 49% en la venda de tovalloletes humides, fet que va acabar provocant embussos de desguassos, claveguerams i dels sistemes de depuració.

Així, doncs, a part del cost econòmic que ha suposat eliminar-les d’aquests sistemes, també ha implicat un greu impacte en el medi ambient. Encara que s’anunciïn com a tovalloletes biodegradables, la realitat és que estan fabricades a partir de microplàstics o fibres sintètiques i conservants que dificulten la descomposició d’aquests materials.

Per tant, quan les tovalloletes i altres productes sanitaris no biodegradables es llancen pels desguassos, aquests es desintegren en microplàstics i arriben als nostres mars i rius, on poden tardar més de 100 anys a degradar-se, i afecten greument la fauna marina. De fet, segons Greenpeace, 700 espècies d’organismes marins sofreixen a causa de la contaminació plàstica, i més de 100.000 mamífers marins moren cada any per aquest motiu.

Per tal d’ajudar a conservar els mars i oceans, i la seva fauna, el responsable de les campanyes d’aigua de Greenpeace, Julio Barea, va afirmar que “Cal minimitzar o deixar de comprar aquests elements; no són necessaris realment a la llar, el que és normal i òptim és usar el paper higiènic i, si no, rentar-se més sovint amb aigua, que és més ecològic que usar tovalloletes humides. Hi ha mètodes més senzills i sostenibles a casa per netejar-nos”.

La mateixa ONG afirma que la millor manera per reduir l’impacte mediambiental és deixar de comercialitzar-les.