Les borses europees van tancar la setmana amb caigudes superiors al 2 % a causa de la intensificació de la incertesa provocada per uns acords inexistents tant pel que fa al Brexit com a la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina.
En relació amb l’acord comercial entre els dos líders econòmics mundials, s’esperava que s’assolís un acord durant les properes setmanes, però les dificultats plantejades en temes com la protecció intel·lectual o la necessitat de dotar de més estabilitat la divisa asiàtica van frenar el ritme de progrés de les negociacions.
En relació amb les negociacions entre la Unió Europea i el Regne Unit, sembla cada vegada més evident que no s’assolirà un acord que acontenti plenament els desitjos britànics. Així, davant de la petició d’extensió del termini sol·licitat pel govern de May, en principi fins al proper 30 de juny, el bloc europeu ha presentat una sèrie de condicionants. En tot cas, abans del 14 d’abril el Parlament britànic ha de prendre una de les posicions següents de forma clara:
- Acceptar el tractat actual (Brexit ordenat).
- No acceptar el tractat i abandonar la UE (Brexit dur).
- Sol·licitar una pròrroga més llarga i participar en les eleccions del proper mes de maig.
Evolució de l’IBEX 35 (Font: Bloomberg)
Tal com s’observa en el gràfic, la tendència alcista marca un suport tècnic que, al seu torn, marca una tendència que busca que les valoracions de mercat assoleixin els valors fonamentals de les companyies cotitzades.
Evolució del S&P 500 (Font: Bloomberg)
Pel que fa als bancs centrals, va destacar el nou full de ruta de la Fed, que centrava la seva preocupació en l’evolució dels baixos nivells d’inflació registrats. Aquest esdeveniment macroeconòmic va forçar a prendre la decisió de no produir increments de tipus en aquest exercici, un procés que, segons indiquen els dots, no només es frenarà el 2019, sinó també el 2020. A més, la Fed va decidir alentir el seu procés de reducció de balanç.
La combinació de l’aplicació de mesures d’estímul pels bancs centrals, mantenint els tipus de dipòsit en negatiu a la zona europea (-0,40 %), juntament amb les tensions polítiques no resoltes, exerceixen una pressió en el preu de l’actiu lliure de risc per excel·lència, el bo alemany a 10 anys. D’aquesta manera, la seva rendibilitat ha caigut a taxes negatives.
Sembla clar que l’entorn de tipus baixos serà més dilatat de l’esperat inicialment, per la qual cosa la generació de rendibilitats en portafolis d’inversió ha de recollir un increment en la posició a risc i la implementació necessària de models de control del risc per tal de pal·liar els esdeveniments de cua per increments eventuals de volatilitat.
Evolució TIR del bo alemany (Font: Bloomberg)
En el mercat de matèries primeres
- S’observa com l’or guanya certa tracció en la seva valoració i assoleix nivells d’1,325 USD/unça, que representa un increment del seu preu d’un 2,3 %, dada superior a la mitjana d’inflació, que actualment se situa entorn d’un 1,5 % a la zona euro.
- Per la seva banda, el Brent cotitza a nivells inferiors als 70 USD/barril, fins i tot amb l’oferta reduïda per la crisi veneçolana, ja que els països integrants de l’OPEP sostenen el seu compromís de mantenir els preus en aquests nivells.
L’evolució d’aquestes variables reflecteix que les tensions inflacionistes encara no s’estan manifestant en el còmput econòmic global.
Evolució del barril de Brent (Font: Bloomberg)