Articles guardats
“TikTok, una nova xarxa social pica a la porta…”

Actualitat Experts

“TikTok, una nova xarxa social pica a la porta…”

Últimament, una de les preguntes més habituals a les meves classes és aquesta: quina serà la pròxima xarxa social a convertir-se en un fenomen global? Jo sempre contesto que si en tingués la resposta ja seria milionari, però aquest any recomano als meus alumnes seguir de prop TikTok.

Si encara no la coneixes, em sap greu dir-te que arribes més de mil milions de vegades tard, perquè aquesta app de microvídeo va assolir aquesta xifra de descàrregues ja fa alguns mesos. Potser et sona més el seu nom anterior: Musically, aquella xarxa en què els nens es gravaven fent playback en vídeos curts hiperdecorats amb simpàtics efectes visuals.

Evolució de les recerques de TikTok a Espanya

TikTok

Font: Google Trends

El seu ascens meteòric en les llistes de les aplicacions més descarregades en els telèfons de mig món va començar l’estiu passat. Com han fet la majoria de les xarxes socials d’ús massiu, TikTok va néixer amb el segment d’edat més jove, però avui dia ja no només hi està l’anomenada generació Z. També podem trobar algunes de les marques que persegueixen la seva atenció com ara Red Bull, Disney o la BBC.

No obstant això, establir presència de marca en una nova xarxa social equival a començar de zero. Per això, moltes s’ajuden dels usuaris més influents que ja tenen grans audiències de seguidors. Al nostre país tenim exemples com les bessones basques Paula i Aitana Etxeberría (@twinmelody) o Laura López (@lauralp21) amb milions de seguidors molt actius. Però com ja ha passat en altres xarxes, aviat hi haurà altres opcions per a les marques com ara la publicitat de pagament, amb la qual ja s’està experimentant als Estats Units.

La pregunta del milió és: com reaccionarà el jugador dominant en el sector de les xarxes socials? Fins ara, Facebook s’ha defensat de les noves incorporacions al seu terreny amb dues estratègies possibles: comprar o copiar. La primera va ser la que va utilitzar amb Instagram o Whatsapp; la segona li va servir per superar Periscope o Snapchat. El problema és que en el cas de TikTok la primera opció no és gaire viable, ja que ja és propietat d’un gegant tecnològic xinès com ByteDance, valorat en més de $70.000 milions. Només resta l’opció de copiar, i el més semblant que té Facebook és IGTV, l’app de vídeos verticals vinculada a Instagram que, de moment, no està complint expectatives.

El que és clar és que, si la tendència continua, seguirem sentint parlar de TikTok. No esperis que tothom la conegui per començar de zero. Si encara no l’has provat, no esperis més. Descarrega-la i familiaritza-t’hi: https://www.tiktok.com/es.

Atenció! Si estàs a la feina, assegura’t d’abaixar el volum del teu telèfon abans d’obrir-la perquè l’experiència d’ús és tan immediata que quan ho facis començarà a reproduir-se el primer vídeo amb so sense esperar la teva aprovació. En un món en què la gratificació instantània és clau, guanya el que entra per la porta sense picar.

TikTok! Preparats?