Articles guardats
Sèlvans: … boscos que cuiden les persones (segona part)

Fundació Social

Sèlvans: … boscos que cuiden les persones (segona part)

En alguns dels boscos diagnosticats i custodiats, Sèlvans implementa “itineraris forestals terapèutics” per oferir a la societat els “banys de bosc” com a nou servei de salut i benestar, i via de (re)connexió amb la naturalesa.

Un “bany de bosc” consisteix en una estada tranquil·la i accessible per a tothom en un bosc d’unes característiques molt especials, d’entre dues i tres hores de durada, preferentment mitjançant guiatge i en grups reduïts.

Els beneficis en la salut i el benestar de les persones es potencien, entre d’altres, gràcies a la riquesa de la biologia i química que conté una atmosfera forestal extraordinària, el caminar lent, el silenci, la relaxació, la respiració conscient i una (re)connexió amb un entorn natural d’alta qualitat a través de tots els nostres sentits.

Encara que el projecte es basa en experiències consolidades a Japó i Corea del Sud, Sèlvans treballa amb una metodologia pròpia basada en 6 pilars:

  1. Qualitat del bosc,
  2. Custòdia amb la respectiva propietat forestal,
  3. Infraestructura i uns recorreguts mínims adequats a l’activitat,
  4. Guiatge professionalitzat,
  5. Concertació de les activitats amb els actors locals,
  6. Programa d’investigació científica que busca demostrar els beneficis físics i psicològics de les estades prolongades en aquests boscos excepcionals.

I tot dins d’un sistema pioner que, entre altres beneficis, promou el desenvolupament rural sostenible i la creació de nous llocs de treball emmarcats en una economia verda.

Col·laboració Fundació Caixa d’Enginyers

Gràcies a la col·laboració de la Fundació Caixa d’Enginyers, Sèlvans ha implementat el Bosc Terapèutic de Can Fornaca en el municipi de Caldes de Malavella, un itinerari que transcorre al llarg de 950 metres per un bosc mixt mediterrani humit compost per roures, alzines sureres i monumentals pins, sense cap desnivell, un dels millors testimonis de bosc de planura situat a la comarca de La Selva.

Can Fornaca forma part d’una primera xarxa de 7 itineraris forestals terapèutics pilot ja desplegats per Sèlvans a la província de Girona gràcies a la Fundació Caixa d’Enginyers, al Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona, a cinc ajuntaments i a dues empreses privades, sempre en total col·laboració i sintonia amb la respectiva propietat forestal.

Us animem a entrar a www.selvans.ong per conèixer el treball d’aquesta associació, i a experimentar un primer “bany de bosc” al Bosc Terapèutic de Can Fornaca, un projecte que s’ha posat en marxa gràcies a l’ajuda de la Fundació Caixa d’Enginyers.

També us animem a convertir-vos en “Agent Sèlvans” i donar suport a un projecte tan apassionant com necessari, amb un enorme potencial d’expansió.