Articles guardats
Sèlvans: Persones que cuiden els boscos (primera part)

Fundació

Sèlvans: Persones que cuiden els boscos (primera part)

Boscos madurs: un patrimoni natural únic

Qui no es meravella en presència d’un arbre centenari, més encara davant de la vista d’un bosc vell? Es tracta de paratges naturals excepcionals formats per arbres grans i vells, de vegades recargolats i amb cavitats, per fusta morta dempeus o a terra i en procés de descomposició, per molses i líquens…, habitats per una diversitat de vida animal i vegetal extraordinària i no sempre evident a primera vista.

Incomptables registres relacionen aquests tresors naturals amb la saviesa, el misticisme, l’art i la cultura…, alguna cosa ens connecta amb allò que Carl Sagan descrivia com “els nostres cosins, els arbres”. Una connexió ancestral, segurament també derivada dels nostres orígens més primigenis com a espècie.

Malauradament, en la nostra geografia els boscos madurs o fins i tot vells són un patrimoni natural únic molt escàs que gairebé ha desaparegut del tot; només queden uns quants paratges, com s’està demostrant, molt exposats a la tala dels seus arbres centenaris, circumstància que els pot fer perdre el seu valor intrínsec de biodiversitat i serveis associats durant més d’un segle.

Sèlvans treballa des de 2007 per diagnosticar i conservar una xarxa de boscos d’alt valor natural que es destinin a allò que es coneix com a “dinàmica natural”, en els quals la naturalesa pugui desplegar tot el seu potencial i esplendor. La Fundació Caixa d’Enginyers col·labora en el projecte “Boscos Terapèutics” que promou la millora del benestar personal a través d’itineraris terapèutics.

Es tracta d’un projecte pioner a escala europea que, des de 2017, s’ha consolidat en forma d’associació sense ànim de lucre. Amb seu a Girona, Sèlvans treballa perquè a Catalunya, per exemple, aquest “nucli antic” dels boscos arribi a ocupar un mínim d’un 5% de la seva superfície forestal, incloent-hi els seus millors boscos, en un projecte reproduïble allà on quedin boscos d’alt valor natural.

Per aconseguir-ho, Sèlvans aplica mecanismes de corresponsabilitat i implicació de la societat, en especial la custòdia del territori. També es basa en l’avaluació dels serveis ecosistèmics dels boscos, inclosos els relacionats amb la salut i el benestar de les persones.

Des de la Fundació Caixa d’Enginyers, conscients que la protecció mediambiental cobra més importància amb el pas del temps, es dona prioritat a projectes relacionats amb al protecció del medi ambient i que millorin la qualitat de vida de les persones.