Les persones grans són les principals víctimes d’aquesta pandèmia. D’una banda, és el col·lectiu més afectat per la COVID-19. Però l’aïllament social al qual s’han vist abocades ha agreujat més la solitud, a més de la por, la tristesa i l’angoixa. Aquesta és la realitat de moltes persones ateses per Amics de la Gent Gran. I el gran repte és seguir-les acompanyant i ajudant, adaptant-se a la situació actual.
Aquest Nadal volem fer arribar el nostre suport i afecte a les persones grans en situacions de soledat i vulnerabilitat. Ens ajudes a fer-los costat?
Col·labora-hi ara
La soledat no desitjada: un problema social
Un parell de mesos de confinament ens han semblat una eternitat, però per a les persones grans que pateixen soledat i aïllament social, aquesta és la seva realitat diària des de fa molt més temps. A Espanya, prop de dos milions de persones grans viuen soles -la majoria dones-, i sis de cada deu reconeixen sentir soledat. Un problema social amb un gran impacte en la salut: la ciència ens confirma que la manca de comunicació i vincles no només afecta la salut emocional, sinó que també ens fa més vulnerables a les malalties i augmenta greument el deteriorament cognitiu i funcional.
Les relacions ens enforteixen com a persones i com a comunitat, i tots hi tenim dret. Per això, la fundació Amics de la Gent Gran treballa des de fa més de trenta anys per millorar la vida de les persones grans, lluitant contra la solitud i la marginació mitjançant l’acció de voluntariat i la sensibilització de la societat. Més de 2.600 persones grans han passat per aquí i han rebut suport emocional a través de les visites a casa, la residència o l’hospital, de les trucades i de la participació en activitats de socialització.
Coneix la història de la Maria
La Maria, la protagonista de la campanya d’aquest Nadal, és una d’aquestes persones. Té 89 anys i porta més de deu anys amb Amics de la Gent Gran. Al principi hi estava vinculada pel seu marit, que patia Alzheimer, i quan ell va morir, el seu voluntari va voler seguir acompanyant-la. I és que a poc a poc es creen lligams que acaben en grans amistats.
“Jo sempre dic que tinc una gran sort d’haver conegut l’associació. Estic molt i molt agraïda, per a mi són com una família.”.
Ara viu sola i rep les visites i trucades setmanals de la seva nova voluntària, la Maria Magdalena, també protagonista del vídeo. Per a ella, la Maria forma part de la seva vida, com qualsevol altra amiga.
“Per a mi no suposa un esforç. Cada dimarts penso: Quina il·lusió, demà em toca anar a veure la Maria! És una amistat molt especial i t’aporta moltíssima satisfacció. Quan penses en algú perquè alguna cosa t’hi recorda, és quan veus que és important per a tu.”.
Fotografies: Juan Serlo
El telèfon: el gran aliat durant la pandèmia
En aquests mesos, moltes persones grans s’han vist totalment aïllades, i sovint l’única companyia és la televisió, en què l’allau de dades i la sobreinformació sobre el virus les fa sentir més vulnerables i exposades, i ara tenen por de sortir al carrer. En un moment en què no es poden realitzar la majoria de les visites, el telèfon s’ha convertit en el gran aliat. S’han fet més de 8.300 trucades per estar-hi a prop i, així, reduir la preocupació, la por i la confusió generades per aquesta situació.
Aquestes festes, el tradicional sopar de Nadal que organitzen cada any no es podrà celebrar, i molts no tindran cap companyia. Per això, Amics de la Gent Gran farà arribar el seu caliu repartint cistelles de Nadal de la mà del seu amic o amiga. Un petit gran gest per fer-los saber que trigui el que trigui a resoldre’s aquesta crisi, la superaran junts, escoltant, compartint i nodrint-se de la seva companyia.
Millorar la vida de les persones grans és millorar el nostre entorn, créixer com a societat. Ens ajudes a sumar esforços? No deixis passar l’oportunitat de fer arribar una ajuda efectiva i directa per lluitar contra la soledat.
Col·labora-hi ara