Articles guardats
55 anys d’història com a entitat cooperativa

Cooperatiu Economia sostenible General Social

55 anys d’història com a entitat cooperativa

El 29 de setembre passat va ser un dia especial per a l’Entitat: vam fer 55 anys! Des de la nostra creació, l’any 1967, hem consolidat un model de banca cooperativa i responsable, compromesa amb la societat i el planeta, uns valors que formen part del nostre ADN. Volem compartir algunes de les fites més importants i que caracteritzen el que som avui.

Els nostres orígens

Els orígens de Caixa d’Enginyers es remunten al 1967, quan un grup d’enginyers funda una entitat cooperativa per finançar els projectes professionals d’aquest col·lectiu. A l’inici, l’Entitat era la caixa de referència per a llicenciats en Enginyeria que buscaven en la cooperativa elements que la banca tradicional no podia oferir-los. Quinze anys després, el 1982, es va obrir a nous perfils professionals més enllà dels enginyers, i avui és una Entitat que ofereix serveis a tot tipus de professionals, autònoms, famílies i empreses, una Entitat oberta a tothom.

Els socis i sòcies, la nostra raó de ser

El 2001 neix el Grup Caixa d’Enginyers, any en el qual vam assolir els 50.000 socis. Nou anys més tard, el 2010, 100.000 socis formaven part de la cooperativa. I, l’any 2019, s’assolien els 200.000, un any en el qual va tenir lloc l’ampliació més gran de capital de la nostra història, 25 milions d’euros.

Avui, comptem amb una base social de més de 212.000 socis, un col·lectiu format per professionals de tots els àmbits, famílies, autònoms, empreses i institucions que, pel nostre model cooperatiu, són, alhora, clients i propietaris de l’Entitat, és a dir, que els beneficis obtinguts els hi reverteixen directament.

Servei de proximitat

La primera oficina va obrir les portes el 1967 al centre de Barcelona, i el 1995 es va obrir la primera oficina a Madrid. El 2015, la presència de l’Entitat pel territori nacional es va expandir per estar present a set comunitats autònomes. Aquests últims anys hem augmentat el nombre d’oficines i, actualment, tenim trenta-tres centres d’atenció personalitzada a tot el territori espanyol.

Som referent en finances sostenibles i inversió socialment responsable

L’alt compromís del Grup en matèria de sostenibilitat ha estat des de la creació un valor a l’alça, ja que la cooperativa de crèdit advoca per les finances sostenibles com a filosofia d’inversió per impulsar la implicació del sistema financer amb la sostenibilitat. Va ser l’any 2006 quan es van començar a desenvolupar productes financers de base sostenible i socialment responsables.

El 2013, vam posar a l’abast dels nostres socis el primer pla de pensions ISR (CE Global Sustainability ISR); i, l’any següent, vam presentar el segon fons ISR (CE Environment) que orientava la seva cartera cap al canvi climàtic i la tecnologia per reduir emissions.

L’any 2019, l’Entitat va llançar el CdE ODS Impact, ISR, FI, el primer fons d’una gestora nacional en el qual els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i el seu mesurament en determinen la política d’inversió.

El 2021, emmarcats en un context en què el canvi climàtic és una prioritat, vam desenvolupar CIMS, la Calculadora d’Impacte Mediambiental i Social, una eina innovadora que permet mesurar l’impacte social i ambiental dels fons d’inversió gestionats pel Grup que promouen característiques ambientals i socials.

La tasca de la Fundació Caixa d’Enginyers

Des de la seva creació el 2011, la Fundació Caixa d’Enginyers, una entitat de caràcter privat i sense ànim de lucre, canalitza el compromís social del Grup amb la societat. Més de 4.000 persones s’han beneficiat dels més de 600 projectes d’acció social. En els darrers 5 anys, la Fundació ha destinat més de 2,5 milions d’euros mitjançant aquestes aliances i projectes. El 2021, el retorn de l’impacte social de la inversió realitzada per la Fundació s’ha situat en una ràtio de 5,1, fet que significa que, per cada euro invertit, el valor s’ha multiplicat per 5,1.

Avui, 55 anys des de la seva creació

Tenim la sort de créixer envoltats d’un equip humà format per 512 professionals altament qualificats, amb gran experiència i compromesos amb el propòsit i els valors de Caixa d’Enginyers, i sempre al servei de les necessitats dels 212.000 socis.

Gràcies als socis i sòcies hem consolidat l’Entitat que avui celebra 55 anys, amb una manera diferent d’entendre les finances i amb principis ètics, de transparència i de bon govern molt sòlids.

Si vols veure un resum de la nostra trajectòria, fes clic aquí.