Articles guardats
Cinc tendències que milloraran la banca digital

Actualitat

Cinc tendències que milloraran la banca digital

Aquest any celebrem el 50 aniversari del Dia Mundial de les Telecomunicacions i la Societat de la Informació, que té com a objectiu sensibilitzar sobre les possibilitats que l’ús d’Internet i altres tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) poden oferir a les societats i a l’economia, així com fomentar la necessitat de reduir la bretxa digital.

El sector bancari és un dels sectors que més ha invertit històricament en tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) i, en els últims anys, ha iniciat una transformació digital que permet oferir nous i millors productes i serveis. Les noves tecnologies, les noves normatives reguladores o la inclusió de les fintech han obert les portes a noves millores i tendències que seran factibles en els pròxims anys.

Analitzarem algunes d’aquestes tendències que modernitzaran i milloraran la banca digital.

      1. Més ús de la banca mòbil: segons l’últim informe publicat per Ditrendia, Espanya és ja el cinquè país del rànquing europeu en penetració de la banca mòbil enfront de la banca on-line. El 52 % dels usuaris hi accedeixen des del mòbil enfront d’un 62 % que ho fa des de l’ordinador. Els millennials són els principals consumidors de banca mòbil arreu del món, però també els més exigents.

        BancaMOBILE han incrementat un 51 % respecte al 2017.
        Això deriva en el fet que, encara que els canals tradicionals continuen tenint un paper rellevant en les operacions bancàries més complexes, la banca mòbil agafa un paper cada vegada més important i requereix incorporar nous avenços i solucions tecnològiques que permetin que l’usuari sigui el centre de tot: facilitat d’ús, millores en seguretat, assessorament automatitzat, control de finances personals i oferta de serveis complementaris personalitzada.

      2. Més inversió en transformació digital: relacionat amb el punt anterior, la digitalització continua sent una prioritat per mantenir una posició competitiva. Les expectatives dels usuaris canvien ràpidament a mesura que apareixen noves tecnologies.
        Per això, cada vegada s’inverteixen més esforços en transformació digital en diversitat d’àrees: experiència digital de l’usuari, desenvolupament de nous productes o serveis o l’automatització dels sistemes centralitzats i tradicionals de back-office.
        A més, s’inverteix en programes que ajuden a canviar la cultura interna cap a una mentalitat digital i a combinar les experiències digitals amb el “tracte humà” per crear un model personalitzat transversal a tots els canals.
      3. Banca oberta (open banking): impulsats per la regulació normativa PSD2 i per la necessitat de col·laborar amb les fintech, els bancs han obert els seus sistemes a través de les API a tercers. Però… què és una API?
        Una API (acrònim d’application programming interface) és una interfície de desenvolupament que facilita la relació entre dues aplicacions per a l’intercanvi de missatges o dades. Cada API està dissenyada en un llenguatge de programació concret i amb unes especificacions diferents que la defineixen. A més, sol ser habitual que cadascuna d’elles disposi de documentació completa i eficaç: tutorials, manuals i regles de bones pràctiques per a aquesta interfície de programació.
        A Caixa d’Enginyers disposem d’un Portal d’API en el qual pots consultar les API que tenim disponibles actualment.
      4. Millores en seguretat: amb l’objectiu de garantir la seguretat de les dades i de les operacions davant els riscos més elevats de ciberamenaces (en freqüència i tipologia), els bancs exploren nous mètodes d’autenticació que ajudaran a simplificar els processos de seguretat i proporcionaran mètodes d’autenticació més segurs.
        La biomètrica s’ha posicionat com una de les tècniques d’autenticació més fiables i els consumidors la perceben com un mètode senzill i efectiu. En lloc d’iniciar sessió amb un nom d’usuari, correu electrònic i contrasenya, el consumidor s’hi registrarà amb veu i reconeixement facial. Altres mètodes de seguretat que ajuden a prevenir atacs o suplantació d’identitat són l’autenticació multifactor, les signatures digitals, el reconeixement d’empremtes dactilars, el reconeixement d’iris
      5. Cloud computing: en l’actualitat, moltes entitats només utilitzen el núvol per allotjar processos de negocis que no formen part de la seva activitat principal (funcions de CRM, comptabilitat financera o recursos humans). Però s’espera que també integrin altres àrees més estratègiques com, per exemple, els pagaments o la qualificació de crèdits, empeses per la forta caiguda que estan experimentant els costos d’emmagatzematge de dades en el núvol.