Articles guardats
Perspectives econòmiques i financeres del segon semestre de 2022

Actualitat Finances

Perspectives econòmiques i financeres del segon semestre de 2022

Fa tot just una setmana vam organitzar el webinar “Perspectives econòmiques i financeres: quart trimestre de 2022”, una sessió en línia moderada per Joan Cavallé, director general de l’Entitat, i en la qual també vam comptar amb la participació del director de Mercat de Capitals de Caixa d’Enginyers, Bas Fransen, i Xavier Fàbregas, director de Caixa Enginyers Gestió.

Les tensions geopolítiques, juntament amb l’inici de la guerra d’Ucraïna, la crisi energètica i el canvi de rumb de la política monetària motivat pel risc de cronificació de la inflació han estat els impactes principals que han desestabilitzat l’estructura econòmica global. Tal com afirmen els experts, el grau d’incertesa és elevat i va acompanyat de canvis d’escenaris en funció de l’evolució del conflicte, la inflació i la reacció dels bancs centrals.

Davant aquesta conjuntura, Bas Fransen, director de Mercat de Capitals de Caixa d’Enginyers, i Xavier Fàbregas, director de Caixa Enginyers Gestió, han presentat les perspectives econòmiques i financeres previstes per als pròxims mesos. Durant la presentació es van analitzar els diferents impactes que han sacsejat la conjuntura econòmica actual i la situació dels mercats financers.

Joan Cavallé, director general de Caixa d’Enginyers, va començar la sessió llançant un missatge de confiança: “Estem davant d’un procés de transformació en el qual ara no podem veure la realitat que, probablement, entreveurem en els pròxims sis mesos i que suposarà un escenari amb condicions econòmiques diferents de les actuals. Els riscos existeixen, però també suposen, a mitjà i llarg termini, generació de valor. Hi ha sectors amb una posició sòlida, en unes condicions de resiliència molt rellevants i amb una posició financera folgada. El sistema és fort i aquest element genera confiança en el futur”.

Bas Fransen, director de Mercat de Capitals de Caixa d’Enginyers, comentava: “L’entorn econòmic i financer és molt complex i les tensions geopolítiques elevades, i, en conseqüència, la incertesa és molt rellevant. En aquest cas, la prudència es tradueix en la diversificació de les carteres, la incorporació d’actius reals com ara cobertura contra la inflació, la definició d’un horitzó temporal a mitjà i llarg termini i la consideració d’oportunitats d’inversió en renda fixa”.

Davant una inflació que s’enfila a màxims de diverses dècades i pressions de pricing, els bancs centrals advoquen per actuar endurint ràpidament la seva política monetària. També s’han concentrat a donar prioritat a controlar la inflació, fet que, combinat amb la deterioració de les perspectives econòmiques, ha precipitat un clar empitjorament en els indicadors avançats i de sentiment dels inversors.

Xavier Fàbregas, director general de Caixa Enginyers Gestió, afirmava: “Aquest any, els beneficis a Europa i als Estats Units han seguit creixent, fins i tot malgrat el conflicte a Ucraïna, ja que les empreses han estat capaces de traslladar al producte final l’increment de costos derivat de l’alça dels preus energètics. A més, sectors com l’energètic han vist com els seus beneficis per acció s’incrementaven de forma exponencial en relació amb l’any anterior”.

El risc climàtic, una prioritat

Segons les anàlisis de Bloomberg, durant el 2022 les estratègies d’inversió socialment responsable (ISR) han experimentat un comportament significativament pitjor que el de les estratègies tradicionals. Tant les estratègies d’exclusió de sectors com les d’integració de factors ASG (ambientals, socials i de governança) que seleccionen líders, com aquelles d’impacte mediambiental o social, han reportat un pitjor retorn borsari que les dels índexs tradicionals.

L’evidència empírica dona suport a la idea que les companyies amb una millor qualificació de la seva informació extrafinancera tenen un cost de capital més baix i, per tant, tenen millors condicions d’accés al finançament. En aquest sentit, els actius que integren factors ASG tenen més marge de beneficis, per sobre de la mitjana; més disponibilitat de capital; i, en termes de marges, estan per la meitat de la mitjana. Xavier Fàbregas va concloure el webinar així: “Des d’un punt de vista de salut financera, estem plenament convençuts que existeix valor en aquesta mena de companyies”.