Articles guardats
En el Dia Mundial de l’Alimentació #GanaZero

Social

En el Dia Mundial de l’Alimentació #GanaZero

L’any 2030, #GanaZero. Aquest és l’objectiu principal que s’ha proposat la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura) per al Dia Mundial de l’Alimentació que se celebra avui dia 16 d’octubre. El lema d’aquest any és “Dietes saludables per a un món sense gana”. L’ONU va decidir reservar aquest dia per enfortir la lluita de totes les entitats i ciutadanies contra la gana, la pobresa i la desnutrició.

Precisament, l’ODS número dos, que fa referència a aquesta tema, exigeix una reforma del sistema agrari i de l’alimentació mundial per poder alimentar totes les persones del planeta.

Día Mundial de la Alimentación

El fet de passar gana i patir de desnutrició i pobresa són realitats que milers de persones d’arreu del món sofreixen cada dia. És una lluita constant a la qual, si hi col·laborem els uns amb els altres, podem posar-li fi per tal que hi hagi igualtat de condicions per a tots, independentment del país d’origen, la raça o el sexe.

Per poder conscienciar-nos d’aquesta realitat hem de saber que:

  • 820 milions de persones passen gana arreu del món.
  • En la seva gran majoria, les persones que pateixen més gana viuen en països en desenvolupament. A Àsia, per exemple, dos terços del total de la població passa gana.
  • Aproximadament, 3,1 mil nens menors de cinc anys moren per malnutrició cada any.
  • Un de cada quatre nens pateix problemes en el creixement pel fet de no tenir una alimentació saludable i equilibrada.
  • Molts dels països que pateixen gana prohibeixen que les dones treballin en el camp. Si el sector femení d’aquests països pogués treballar en el sector rural, es reduiria fins a 150 milions el nombre de persones que pateixen de gana.

Els problemes de gana i nutrició, en gran part, provenen d’una falta de coneixement per part de la ciutadania en comprar productes ultraprocessats altament nocius per a la nostra salut. El consum d’aquests productes provoca malalties com el sobrepès o l’obesitat, segons Carlos Ríos, expert en nutrició humana i dietètica i creador del moviment realfooding.

D’altra banda, les guerres provoquen que aquesta situació s’agreugi notablement i deixen a milers de persones sense llar i, a conseqüència, sense recursos alimentaris per mantenir famílies senceres.

Davant d’aquesta situació, hi cal actuar. Així doncs, durant el Dia Mundial de l’Alimentació es realitzen discursos en què s’informa d’aquells productes sans, sense additius ni conservants que són sans per al nostre organisme. També s’utilitzen les xarxes socials per compartir receptes saludables i, així, arribar a un volum més gran d’usuaris.

L’ONU es planteja una sèrie d’objectius a llarg termini:

  • Augmentar la producció agrícola en tots els països perquè sigui accessible per als més desafavorits.
  • Incrementar la participació dels països en desenvolupament en termes econòmics i tècnics.
  • Afavorir la cooperació de les dones i dels menys privilegiats en la presa de decisions que afecten, directament, les seves condicions.
  • Conscienciar l’opinió pública sobre el problema real de la manca d’alimentació mundial.
  • Des dels països en desenvolupament, promoure tecnologies que ajudin al fet que hi hagi alimentació per a tots.
  • Sensibilitzar la ciutadania mundial en la lluita contra la gana.

Día Mundial de la Alimentación

Caixa d’Enginyers col·labora amb el Programa Mundial d’Aliments (WFP), una iniciativa impulsada per l’ONU que està compromesa amb la millora de la societat i del medi ambient i que aposta per un model cooperatiu basat en valors com la responsabilitat. El programa ajuda els més desafavorits en situació de conflicte o catàstrofes a tenir accés directe als aliments.

Voler és poder; per això, si vols aportar la teva ajuda perquè milions de persones puguin menjar aliments sans i nutritius en el seu dia a dia, pots fer-ho. Sensibilitzar-nos amb aquesta situació és el nostre compromís per poder viure en un món més humà i just per a tots.