Articles guardats
Com pots actuar si pateixes un ciberatac o estafa online?

Actualitat Banca digital Finances

Com pots actuar si pateixes un ciberatac o estafa online?

En un dels nostres articles anteriors, vam veure de quina manera havia incidit o estava incidint la COVID-19 en els ciberatacs o estafes online. De fet, segons fonts oficials de la Guàrdia Civil, a Espanya aquests fraus han augmentat considerablement.

Davant aquest escenari, considerem necessari plasmar alguns consells a seguir per evitar aquestes situacions que, a més de poder originar una gran pèrdua econòmica, també poden donar com a resultat una pèrdua de confiança i por al món online. En articles anteriors del blog, vam introduir alguns consells i avui els ampliem, a més de presentar una possible solució davant aquest problema, fet en què, de moment, no havíem incidit.

Alguns consells extra que proposem en aquest article són els següents:

  • Desconfia de grans ofertes. Abans de realitzar qualsevol compra, t’aconsellem investigar primer les opinions d’altres consumidors respecte a l’article que t’interessi.
  • No compris amb presses. Convé navegar tot el que sigui necessari per la pàgina per conèixer la informació sobre l’empresa, el producte o les despeses d’enviament.
  • Extrema l’atenció amb webs estrangeres. La legislació del país en qüestió pot no ser similar a l’espanyola en matèria de protecció dels consumidors, per la qual cosa és convenient estar alerta.
  • Evita utilitzar enllaços de correus i anuncis. Moltes vegades són webs falses a les quals facilites les teves dades.
  • I recorda: no proporcionis cap dada personal si reps un missatge o una trucada telefònica en què et demanen informació com el teu NIF, número de compte o targeta bancària. No donis aquestes dades fins i tot si afirmen que treballen a Microsoft, Apple, etc.

Ara bé, què pots fer si pateixes un atac cibernètic o una estafa online?

En primer lloc, l’Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE) ha posat a la disposició d’empreses, ciutadans, pares, menors i educadors una línia telefònica gratuïta d’ajuda en ciberseguretat: 017. Es poden realitzar consultes en horari de 9.00 a 21.00 hores durant tots els dies de l’any (inclosos dissabtes, diumenges i festius). També ha habilitat una bústia des de la qual podràs reportar els casos de frau que detectis: incidencias@incibe-cert.es.

D’altra banda, l’Oficina de Seguretat de l’Internauta ha preparat un espai en el seu web en què detalla alguns passos que s’han de seguir en cas que et trobis en aquesta situació:

  1. Contacta amb el servei o empresa implicada. A vegades es pot solucionar directament parlant amb l’empresa implicada, ja que, per normal general, ofereixen seccions tant d’ajuda com per poder denunciar situacions d’aquest tipus.
  2. Ves a l’oficina municipal d’informació al consumidor. Es tracta d’un servei que informa, ajuda i orienta els consumidors. Entre les seves funcions està la tramitació, mitjançant procediments de conciliació, de les reclamacions dels consumidors.
  3. Denuncia davant les forces i cossos de seguretat de l’Estat. Si finalment resulta impossible solucionar el problema mitjançant els passos anteriors, interposa una denúncia davant les forces i cossos de seguretat de l’Estat.