Articles guardats
Augment de ciberatacs o estafes online en l’era de la COVID-19

Actualitat Banca digital General Socis

Augment de ciberatacs o estafes online en l’era de la COVID-19

Des que va irrompre la COVID-19, s’ha accelerat la transició cap als pagaments digitals a tot Europa. Segons dades del Financial Times, els volums de transaccions en caixers automàtics al començament del confinament van caure un 90% a Espanya i un 62% al Regne Unit. Això, en gran part a causa del tancament en el qual estàvem immersos, va portar a un increment en les compres online i a fer de manera telemàtica les transaccions que sempre havíem fet presencialment. De fet, aquest canvi estructural encara el veiem en l’actualitat, tot i que en menor mesura.

Més ciberatacs des de la pandèmia

Aquest canvi de paradigma també ha ocasionat un increment dels ciberatacs o estafes a través d’internet o per telèfon. Segons els Cossos de Seguretat de l’Estat, la irrupció de la pandèmia ha comportat un gir en les formes de delinqüència i s’ha detectat un augment substancial de trànsit de dades a la xarxa i un augment en les infraccions penals relacionades amb les estafes.

Encara que no hi ha una única tipologia d’estafa per internet, les més comunes són:

  1. Càrrecs fraudulents en el compte bancari o no autoritzats amb targeta.
  2. Phishing: engany a una víctima guanyant-se la seva confiança en fer-se passar per una persona, empresa o servei de confiança amb l’objectiu de manipular-la i aconseguir que realitzi accions que no hauria de realitzar.

També hi ha altres estafes comunes com ara estafes de venda entre particulars mitjançant pàgines de compra i venda d’articles, denúncies falses o intercepció de números de compte per a pagaments.

Davant d’aquest escenari i sent conscients que la seguretat informàtica al 100% no existeix de moment, des de Caixa d’Enginyers ens resulta pertinent informar sobre aquests casos cada vegada més freqüents per garantir la seguretat de tots els nostres socis, sòcies i lectors o lectores d’aquest blog. De fet, no és la primera vegada que tractem el tema de ciberseguretat o estafes per internet. A l’article Consells de seguretat a Internet trobaràs recomanacions que has de seguir per tal de no posar en risc les teves dades personals i mantenir la seguretat en tot moment en les teves compres online i quan naveguis per internet.

Per part nostra, a Caixa d’Enginyers continuem treballant perquè les compres per internet siguin encara més segures. En aquest vídeo t’expliquem la nova normativa europea de pagaments digitals (PSD2) que ja hem adoptat.

Leave a Comment