Articles guardats
Consells de seguretat a Internet

Actualitat

Consells de seguretat a Internet

Tal com vam explicar en l’article anterior del bloc , el coronavirus ha portat a que moltes empreses optin pel teletreball, seguint les recomanacions del Ministeri de Sanitat. Aquesta situació, que està sent sens dubte el major assaig de teletreball a gran escala a Espanya, podria ocasionar en un canvi de paradigma en les relacions laborals.

Davant aquest nou escenari, no ens queda una altra que adaptar-nos i aprendre a treballar des de casa de la millor forma possible, seguint sempre les pautes de seguretat recomanades.

Encara que la seguretat informàtica al 100% no existeix de moment, existeixen mesures que podem adoptar en el nostre dia a dia i que ens ajudaran a preservar al màxim la nostra informació i reduiran el risc de convertir-te en víctima d’un virus informàtic o de sofrir un ciberatac que posi en perill les teves dades personals.

Aquests són alguns dels consells per a cuidar la teva privacitat i seguretat a Internet:

Sis consells per a la teva seguretat i contrasenyes

 1. Amb motiu del COVID-19, s’ha detectat una campanya de correus maliciosos que es fan passar per l’Organització Mundial de la Salut o altres centres de control i prevenció de malalties. Si desconfies del remitent del correu electrònic, no facis clic automàticament en cap dels seus enllaços, ja que poden ser falsos i portar-te a llocs no fiables. En cas de dubte, escriu tu mateix l’adreça web de l’enllaç en la barra d’adreces o crida a l’empresa que t’ha enviat el correu.
 2. No confiïs en tot el que t’envien per Whastapp i altres xarxes socials. Gran part del contingut que ens envien a través d’aquesta eina són fraus o fake news que tenen un interès amagat i cal anar amb compte de no caure en la trampa. Aquests dies ho hem vist amb missatges de veu que es difonen per Whatsapp demanant a la població que escrigui cartes i les enviï a una adreça de mail perquè els malalts de coronavirus puguin llegir-les. Encara que en alguns casos aquesta iniciativa ha resultat ser certa, en uns altres, ha resultat ser un frau que té l’objectiu de realitzar un ciberatac a tot el que escrigui a aquesta adreça.
 3. Perquè les teves contrasenyes siguin segures, canvia-les de manera periòdica i usa una diferent per a accedir a cadascun dels llocs web que utilitzis.
 4. Si reps una trucada d’algú informant-te que el teu ordinador està infectat per un virus, ignora’l, fins i tot si afirmen que són emprats de Microsoft, Apple o el teu proveïdor d’internet. Tingues en compte que ningú et cridarà per a solucionar-te un problema del qual no has sol·licitat assessorament tècnic.
 5. Proporcionar informació personal, com el teu NIF, número de compte o targeta bancària, pot fer que suplantin la teva identitat digital. No facilitis cap dada personal tret que estiguis segur que es tracta d’una web fiable.
 6.  Evita connectar-te a la teva Banca ONLINE des de xarxes wifi obertes o compartides.

Tres consells per les teves compres, donacions o concursos

 1. Compra en comerços electrònics en els quals confiïs i informa’t sobre ells abans de comprar.
 2. En comprar o realitzar operacions bancàries, busca llocs segurs en els quals l’adreça web comenci amb HTTPS (la “S” significa “segur”) i que estiguin vinculats a passarel·les de pagament electrònic reconegudes (Visa, Mastercard, PayPal…).
 3. Si sembla massa bo per a ser veritat, probablement és una estafa. No pots guanyar un concurs en el qual no has participat i tampoc hi ha persones desconegudes disposades a enviar-te diners.

Quatre consells per a descarregar aplicacions desconegudes

 1. Llegeix les ressenyes abans de descarregar aplicacions en el teu telèfon.
 2. Para esment als permisos que et sol·licita l’aplicació o web abans de descarregar-la o usar-la. Si una aplicació sol·licita accedir a la teva ubicació, llista de contactes, calendari o missatges o publicar en les teves xarxes socials, considera si l’app realment necessita aquesta informació per a funcionar.
 3. Descarregar arxius d’internet i fer clic a “Acceptar” en les finestres emergents, és el que fa que la majoria dels ordinadors s’infectin. No instal·lis programes o complements de llocs que no coneixes o en els quals no confies.
 4. Usa la configuració de privacitat per a qualsevol dispositiu, aplicació o servei que utilitzis.

Encara que són pautes senzilles, són una bona forma per a ajudar a mantenir el teu ordinador, les teves dades i els teus diners segurs i així evitar molts dels perills que hi ha en la xarxa, especialment en un moment en el qual treballar des de casa s’ha tornat la rutina de moltes persones a Espanya.