Articles guardats
L’era del consumidor conscient

Actualitat Economia sostenible

L’era del consumidor conscient

Amb l’arribada de la COVID-19 s’ha accelerat la tendència que vèiem durant els últims anys, apropant-nos a un canvi d’era, l’era del consumidor conscient i del consum sostenible. Amb aquesta situació ha emergit un nou paradigma en el qual ser amigable amb el medi ambient pren molta importància. Els consumidors estan cada vegada més informats i demanen que els productes estiguin fabricats de manera ètica i respectuosa.

Què implica ser un consumidor conscient?

El que entenem per consum responsable és que el consumidor prengui una actitud més crítica tant a l’hora de comprar un producte com a l’hora de contractar un servei.

Un consumidor conscient i responsable és aquell que, a més de conèixer els seus drets, es guia per criteris socials i mediambientals a fi de contribuir a un entorn més favorable per a tots. Intentant garantir que el seu consum impacti tan poc com pugui en el medi ambient. La seva intenció és clara: sent conscients i crítics amb el nostre consum actual, estem millorant la qualitat de vida de les persones que habiten en el planeta i la de les generacions futures.

Les tres claus del consumidor conscient

  1. Consumir menys

Un dels punts claus per començar a ser un consumidor conscient és reduir l’impacte del nostre consum. Una de les millors maneres de fer-ho és prescindir de consums innecessaris. El millor que podem fer és posar en valor tot el que ja tenim i replantejar-nos les necessitats. També és important no malbaratar, és a dir, gastar només els recursos estrictament necessaris. Si volem aconseguir aquest objectiu, també és important cuidar els objectes que tenim i mantenir-los en bon estat. En cas que s’espatllin, reparar-los abans de comprar-ne un de nou.

  1. Consumir sense comprar

Tot i que sona incongruent, una de les millors maneres de consumir conscientment és consumir sense comprar. D’aquesta manera desmercantilitzem el nostre dia a dia i propiciem l’eficiència de recursos. Un dels pilars bàsics de consumir sense comprar és el cooperativisme, perquè alhora reforcem els llaços comunitaris i l’acció col·lectiva. Hi ha moltes maneres de fer-ho: usar els espais públics com les biblioteques; fomentar espais de cotreball; aprofitar els horts urbans comunitaris; o utilitzar les xarxes de préstecs, que creixen com una alternativa davant del consumisme desmesurat. Així és com va néixer l’app holandesa Peerby, que permet compartir coses amb els teus veïns i que fomenta el consum sostenible.

  1. Comprar amb criteri

Si volem afavorir iniciatives que treballen amb el territori i amb el compromís social i ambiental, hem de tenir en compte com és el tipus d’empresa i les característiques del producte que volem adquirir. Podem apostar pel comerç just i de proximitat, comprar productes de segona mà o reutilitzables, afavorir l’economia local o escollir béns de baix impacte ambiental.

Creix el nombre de consumidors conscients

 Segons un estudi de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), actualment el 73 % de la població espanyola té en compte aspectes ètics i ecològics en les seves decisions de consum.

Així mateix, l’estudi també afirma que 6 de cada 10 persones consideren que la seva manera de comprar és una eina molt potent per canviar el món. No obstant això, hi ha aspectes com la falta d’informació (60 %), el preu (58 %), l’accessibilitat (54 %) o fins i tot la dificultat per trobar empreses responsables (52 %) que contribueixen al fet que consumir de manera conscient no sigui una tasca tan senzilla.

Amb l’augment del nombre de consumidors conscients que opten per un consum responsable, les empreses busquen diferenciar-se i cada vegada ho tindrem més fàcil per trobar les alternatives necessàries per salvaguardar el planeta. L’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible estan en marxa en una societat cada vegada més conscienciada dels seus impactes en el futur del planeta.

Si t’has quedat amb ganes de saber més, escolta el nou podcast de Caixa d’Enginyers!