Articles guardats
Autoconsum fotovoltaic: transformant la relació amb l’energia

Actualitat Economia sostenible Entrevistes General

Autoconsum fotovoltaic: transformant la relació amb l’energia

L’autoconsum d’energia s’ha convertit en una tendència cada vegada més popular en els últims anys, i no és difícil d’entendre el perquè. Amb l’augment constant dels preus de l’electricitat i amb la preocupació creixent pel canvi climàtic, moltes persones estan buscant maneres de produir la seva pròpia energia neta i reduir les seves factures d’electricitat.

No obstant això, l’autoconsum d’energia pot semblar un tema confús o intimidant per a aquells que no hi estan familiaritzats. Per aquest motiu, a l’últim episodi del pòdcast hem comptat amb Gemma Roig, directora de Desenvolupament de Negoci a Caixa d’Enginyers, que entrevista Antoni Franquesa, director d’Eficiència Energètica, Vehicle Elèctric i Autoconsum a Factor Energia, perquè ens ajudi a resoldre tots els dubtes i qüestions que ens poden sorgir si volem incorporar l’autoconsum en el nostre dia a dia, sigui a escala residencial o empresarial.

 

Tot el que necessites saber sobre l’autoconsum d’energia

Durant la xerrada amb Antoni Franquesa hem pogut resoldre els principals dubtes que les persones acostumen a preguntar-se quan es volen iniciar en el món de l’autoconsum elèctric.

En primer lloc, podem destacar que els principals avantatges que aconseguim en instal·lar-nos plaques fotovoltaiques són, d’una banda, la producció d’energia renovable de kilòmetre 0 des de la nostra residència o empresa i, de l’altra, la consecució de franc d’aquesta energia en obtenir-la sense cap combustible, ja que no hem de pagar peatges, IVA o altres despeses adjacents a les altres energies.

De fet, gràcies a aquests beneficis podrem notar un estalvi a les factures de la llum. En el cas de la llar, estem parlant d’un estalvi de fins al 70 %.

En segon lloc, un altre tema que ens pot preocupar és la instal·lació i el seu manteniment. En aquest cas, Franquesa ens remarca que només és imprescindible per poder fer aquest tipus d’instal·lacions una coberta o terrat disponible i ben orientat, i al qual li toqui el sol el màxim d’hores possible. Respecte a les obres, ens aclareix que normalment acostumen a durar un parell de dies. En el cas de Catalunya, no es necessita permís d’obra si es tracta d’una llar. L’expert ens recomana que, per a l’ús residencial, seran suficients cinc o vuit mòduls per aconseguir l’autoconsum que necessitem.

Pel que fa al manteniment, com a usuaris principalment ens hem de preocupar que les plaques estiguin netes, ja que el seu principal enemic són les ombres i la brutícia. De la mateixa manera, les plaques sempre van monitorades amb el telèfon mòbil o una tauleta, i si detectem que hi ha un possible problema, podem trucar a l’instal·lador tècnic o als responsables del manteniment de la instal·lació per assegurar-nos el seu correcte funcionament.

Per acabar, una altra qüestió que preocupa els usuaris és la inversió econòmica que suposa la instal·lació. Hem de saber que hi ha diverses subvencions o ajudes que es poden sol·licitar per instal·lar les plaques solars. També és important saber que, si no consumim tota l’energia que produïm, es pot injectar en la xarxa i la companyia et compensarà de manera econòmica.

“Específicament, en el cas de les llars, la instal·lació fotovoltaica s’acostuma a amortitzar en 5 o 6 anys”, afirmava Franquesa.

Caixa d’Enginyers s’ha unit a Factor Energia  per tal que obtinguis la llibertat energètica. Pots demanar una proposta d’instal·lació de panells solars amb Factor Energia i finançar-la amb el nostre Préstec ECO Autoconsum. I només per ser soci o sòcia de Caixa d’Enginyers, gaudiràs d’un 3 % de descompte, tant si la finances amb nosaltres com si no.

 En conclusió, estem en el moment ideal per fer la transició cap a l’autoconsum energètic: amb el preu de l’energia desbocat, la instal·lació de panells fotovoltaics es presenta com una solució rendible i sostenible a llarg termini.

Per aquest motiu, us animem a escoltar el pòdcast per acabar de resoldre els dubtes més freqüents que us poden sorgir si us esteu plantejant apostar per les energies renovables i, més concretament, per les plaques fotovoltaiques. Així podreu prendre una decisió informada.

 

Uneix-te a la revolució energètica i fes de l’autoconsum la forma d’energia de la teva llar!