Articles guardats
Cinc projectes internacionals que estan salvant el nostre planeta

Actualitat General

Cinc projectes internacionals que estan salvant el nostre planeta

Ens trobem davant d’una “triple crisi planetària”. Ens referim als tres problemes principals als quals s’enfronta la humanitat: l’alteració del clima, la pèrdua de naturalesa i biodiversitat i la contaminació i els residus. Si volem garantir la continuïtat del nostre planeta, hem d’ocupar-nos de cadascun d’ells.

Iniciatives que ajuden a revertir la situació

Aquesta triple crisi posa en perill el benestar i la supervivència de milions de persones a tot el món. Però, si unim els nostres esforços i lluitem, encara hi ha esperança per poder revertir aquesta preocupant situació, ja que altres vegades s’ha demostrat que, amb el compromís de tots, podem afrontar grans reptes com ara la reducció del forat de la capa d’ozó, l’ampliació de la protecció de la vida silvestre i els ecosistemes, la fi de l’ús de combustibles amb plom, etc.

Així mateix, les Nacions Unides ens comparteix cinc projectes que s’estan duent a terme al món. Aquestes solucions formen part de les iniciatives fundadores de les Nacions Unides sobre la Restauració dels Ecosistemes, que ajudaran a prevenir, detenir i revertir la degradació dels ecosistemes a tots els continents i oceans.

Nous embornals de carboni als Apalatxes

Des del 2009, l’ONG Green Forests Work està restaurant boscos en terres afectades per les excavacions superficials de carbó als Apalatxes, a l’est dels Estats Units. Aquesta zona alberga un alt nivell de biodiversitat, malgrat els més de 150 anys en què s’hi ha talat i minat.

La mineria de superfície és una tècnica que s’utilitza quan el carbó està a menys de 60 metres sota terra, en la qual es retiren la capa superior del sòl i les capes de roca, i es deixen les capes de carbó al descobert. Després de l’extracció, allò que abans era un bosc passa a convertir-se en pasturatges compostos per espècies no autòctones.

Fins al moment, l’ONG ha plantat gairebé quatre milions d’arbres originaris en més de 2.400 hectàrees. Això ha significat la recuperació de l’aire pur i l’aigua neta, alhora que es mitiguen els efectes del canvi climàtic a través del segrest de carboni o es restableix una base de recursos econòmics sostenibles.

Noves terres de cultiu a Austràlia

Gondwana Link es va fundar fa vint anys a partir d’una fotografia de satèl·lit de l’extrem sud-occidental d’Austràlia, en la qual es mostrava una enorme extensió de vegetació natural perduda a causa de les activitats humanes.

A moltes zones quedava menys del 5 % o del 10 % del seu matoll original. No obstant això, molts focus de biodiversitat romanien intactes en zones de conservació, encara que desconnectats, al llarg de 1.000 quilòmetres. Per cobrir aquests buits d’hàbitat essencial, l’ONG va comprar més de 20.000 hectàrees de terres de cultiu per tal de protegir i restablir aquestes àrees.

Gràcies a això, la fauna està tornant al seu hàbitat.

Restauració dels esculls de corall a Belize

Els esculls de corall són un dels ecosistemes més valuosos i biològicament diversos de la Terra, ja que es calcula que contenen el 25 % de tota la vida marina. Desgraciadament, estan en perill de desaparèixer per l’augment de la temperatura i l’acidesa dels oceans a causa del canvi climàtic.

La seva pèrdua afectaria no només la vida marina, sinó també centenars de milions de persones a tot el món, que es beneficien directament o indirectament d’aquests ecosistemes per obtenir aliments, treball i protecció contra les tempestes i l’erosió.

En el sud de Belize, l’organització comunitària Fragments of Hope està restaurant els hàbitats dels esculls de corall. Avui hi ha més de 49.000 fragments de corall conreats en vivers que s’han plantat amb èxit al Parc Nacional Laughing Bird Caye, fet que ha convertit de nou el fons marí en un hàbitat ric en espècies. Aquests coralls tenen més de sis anys de supervivència.

Restauració de muntanyes andines afectades pel canvi climàtic

Les muntanyes dels Andes a Amèrica del Sud també s’han vist afectades pel canvi climàtic. Amb el ràpid desgel de les últimes glaceres andines, la seguretat de l’aigua s’està convertint en un problema important per a les comunitats locals i fins i tot per a les principals ciutats sud-americanes.

Algunes de les espècies que alberguen els seus boscos s’estan perdent, i són essencials per ajudar a crear i emmagatzemar grans quantitats d’aigua al voltant de les seves arrels, sòls i molsa. Amb la finalitat de recuperar-les, Acció Andina està treballant per protegir i restaurar la zona. A finals del 2022, hauran sembrat més de sis milions d’arbres originaris al llarg dels Andes.

Riquesa marina gràcies a les pastures marines

De la mateixa manera que els esculls de corall, les prades marines també proporcionen aliment i refugi a molts organismes marins. Són ecosistemes multifuncionals i, sovint, es denominen hàbitats de cria perquè solen albergar peixos joves, espècies de peixos més petites i invertebrats.

Aquests ecosistemes estan formats per plantes marines, per la qual cosa realitzen la fotosíntesi de la mateixa manera que ho fan les plantes terrestres, és a dir, utilitzant la llum solar per sintetitzar nutrients a partir de diòxid de carboni i aigua i alliberant oxigen. Un terç d’elles s’han perdut aquests darrers 40 anys a causa de la pressió sostinguda del desenvolupament costaner, de la disminució de la qualitat de l’aigua i, per descomptat, del canvi climàtic.

Per això, al Regne Unit va néixer Project Seagrass, una iniciativa que ha estat treballant durant una dècada per revertir aquest problema. Ha aconseguit ja plantar més d’un milió de llavors de pastures marines i crear consciència sobre la importància d’aquestes plantes.

Tot això i molt més

A més d’aquests cinc projectes, hi ha més de cinquanta projectes registrats en el Decenni de les Nacions Unides per a la Restauració d’Ecosistemes. Amb la col·laboració de milers de persones i organitzacions que estan treballant en el terreny, podem protegir el nostre planeta.

És necessari un alt compromís de les organitzacions a escala mundial per protegir el planeta i millorar la vida i les perspectives de les persones a tot el món.

Les entitats financeres juguem un paper clau per a la consecució dels ODS. Les denominades finances sostenibles i la inversió socialment responsable són la clau que permetrà canvis reals no només en el sector, sinó en tot el teixit empresarial i la societat.

A Caixa d’Enginyers les finances sostenibles se situen en el centre de l’estratègia del Grup. Com a banca cooperativa, incorporen el doble prisma pel qual desenvolupem la nostra funció: socioambiental i desenvolupament econòmic.