Articles guardats
L’acidificació dels oceans: per què es produeix i quines són les seves conseqüències?

Actualitat General

L’acidificació dels oceans: per què es produeix i quines són les seves conseqüències?

Els oceans i els mars representen prop del 71 % de la superfície del planeta i contenen més del 95 % de l’aigua de tot el planeta. Si mirem la Terra des de l’espai, no pot passar desapercebuda la seva importància, i és per això que moltes vegades l’anomenem planeta blau. Però som conscients de quines són les seves problemàtiques ambientals? Per donar resposta a aquesta pregunta, avui parlem de l’acidificació dels oceans.

Què és l’acidificació dels oceans?

L’acidificació de l’oceà és una conseqüència de l’excés d’emissions de diòxid de carboni emeses a l’atmosfera que causen un gran impacte en els nostres oceans. El seu efecte principal és la disminució contínua en el pH d’aquests.

La causa és l’increment de diòxid de carboni en l’atmosfera terrestre per la crema de combustibles fòssils com el carbó, el petroli i el gas natural. El CO2 absorbit per l’atmosfera reacciona amb l’aigua i forma l’àcid carbònic (H2CO3). Aquest allibera un ió de bicarbonat (HCO3-1) i un ió d’hidrogen (H+). L’augment dels ions d’hidrogen en el medi marí fa disminuir el pH i això provoca que l’oceà sigui més àcid. Mentre continuï augmentat el CO2 atmosfèric, cada vegada entrarà més a l’oceà i el farà més àcid, de manera que reduirà el seu pH.

Quines són les seves conseqüències?

Tot i que els oceans tenen un important paper a l’hora de mitigar l’efecte d’hivernacle en absorbir una part del sobrant d’emissions de CO₂, que l’aigua del mar sigui més àcida té importants efectes nocius en les espècies marines.

Molts organismes construeixen les parts dures del seu cos amb carbonat càlcic, i l’acidesa del CO₂ dissol o afebleix les estructures calcàries que contenen les petxines o els esquelets d’organismes com les ostres, les cloïsses, els eriçons de mar i el plàncton calcari.

L’acidificació de l’oceà podria perjudicar no només les espècies més comercials com les llagostes, els crancs i els musclos, sinó també les espècies clau en les xarxes tròfiques marines, com els productors primaris, com són les plantes marines, les algues (protists) i alguns procariotes.

L’acidificació dels mars i oceans, a més de disminuir la capacitat dels organismes calcificadors, també afecta els processos biològics i fisiològics. Funcions vitals com la respiració i el sistema nerviós s’hi veuen afectades, ja que aquest procés pot provocar variacions en els nivells d’oxigen.

Com afecta l’acidificació de l’oceà als humans?

L´afectació més obvia és que ens afecta a través d’una reducció en la quantitat i la composició nutricional dels mariscs, per a aquells que en consumeixen. I no només dels mariscs. Per exemple, els estudis han demostrat efectes negatius directes del augment de CO2 en la supervivència dels ous i les primeres etapes larvals d’algunes espècies de peixos. Aquests efectes poden ser provocats per canvis en la font d’alimentació o per un canvi en els llocs habituals de refugi o alimentació.

L’acidificació dels oceans també té un impacte en la nostra nutrició, ja que pot produir una reducció de les proteïnes i els lípids que contenen els peixos, com l’omega‑3, un àcid gras essencial per a l’ésser humà. Els mariscs són una font de proteïnes fonamental per a milions de persones a tot el món.

A més, l’acidificació de l’oceà també facilita la propagació de contaminants a través del medi marí, fet que canvia la seva biodisponibilitat i intensifica l’exposició, per exemple, del mercuri o d’alguns metalls que sovint estan més biodisponibles en hàbitats aquàtics acidificats.

Com podem resoldre aquesta problemàtica

La solució no és gens fàcil ni ràpida. Tot passa per un canvi del model energètic actual. Optar per fonts d’energia sostenible i reduir l’ús dels combustibles fòssils seria un gran progrés per poder reduir les emissions de carboni, així com adoptar polítiques per estabilitzar el nivell de diòxid de carboni en l’atmosfera.

Ara que tots sabem la problemàtica de l’acidificació dels oceans, ens podem preguntar: Com podem ajudar? Tots i cada un de nosaltres hi tenim un paper important, i amb les nostres decisions marquem la diferència. Fes-ho per la salut del planeta, la dels oceans i per la teva pròpia.

Dia rere dia, seguim ampliant la nostra oferta de productes i serveis ISR, compromesos amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible fixats en l’Agenda 2030 i amb altres que contribueixen a millorar l’eficiència energètica i a reduir la petjada ecològica. I és que a Caixa d’Enginyers escollim les nostres inversions basant-nos en criteris ètics, socials i ambientals.