Articles guardats
Consells per planificar l’estalvi a llarg termini

Finances

Consells per planificar l’estalvi a llarg termini

Estalviar una mica cada mes és possible, sempre que ens planifiquem bé i ens esforcem per aconseguir-ho. També és molt important ser conscients de fins a on podem arribar i marcar-nos uns objectius assequibles. A Caixa d’Enginyers som conscients que a vegades és complicat saber per on començar i pot ser difícil complir els objectius, però, per això, avui us portem alguns consells per planificar l’estalvi a llarg termini i després poder gaudir-lo.

  1. Registra les teves despeses

Un primer pas a l’hora de començar a estalviar és determinar quant gastem i en què. Fer un seguiment de les nostres despeses serà un primer pas molt important (i això vol dir des del cafè de l’esmorzar), així com dels comptes mensuals recurrents. Quan tinguem tota la informació recopilada, podem organitzar-la per categories, com ara despeses de la llar, oci, salut, etc.

A Caixa d’Enginyers tenim el servei de “Les meves Finances”, un apartat en el qual pots gestionar els teus comptes de la manera més còmoda amb un sol clic i que et permetrà:

  • Canviar categories i etiquetar moviments.
  • Triar l’interval que vols revisar.
  • Trobar les categories amb més despeses.
  1. Inclou els estalvis al teu pressupost

Una vegada que sapiguem quant gastem cada mes, podrem començar a plantejar-nos un pressupost mensual. És important que el pressupost reflecteixi les despeses en comparació amb els ingressos, de manera que puguem veure clares les diferències i també veure quines despeses són excessives. En aquest pressupost inclourem una categoria d’estalvis i començarem amb una quantitat petita per sentir-nos còmodes al principi. L’objectiu és que, transcorreguts uns mesos, aquests estalvis representin entre un 15 % i un 20 % dels nostres ingressos. Algunes de les regles aconsellen retenir un 20 % dels ingressos; si no pots fer-ho, fixa un percentatge més baix que s’adapti a les teves necessitats.

  1. Troba maneres de retallar les despeses

Si veus que és més difícil del que pensaves, sempre ets a temps de retallar alguna despesa. Per fer-ho, el més important és identificar quines categories no són essencials, com l’oci o l’entreteniment. Què podem fer? Buscar activitats d’oci gratuïtes, com els museus o espais públics de la teva ciutat, revisar càrrecs recurrents a serveis que ja no estem fent servir, els quals es renoven automàticament i són un despesa que podríem retallar, etc.

  1. Defineix els teus objectius

La primera clau a l’hora de planificar l’estalvi és marcar-te un objectiu. Pensa què vols aconseguir: generar una renda, reforçar els teus ingressos, mantenir el nivell de vida actual quan deixis treballar, estalviar per a un projecte (casa, empresa, viatge…). Si ho saps, t’ajuda a conèixer l’horitzó temporal i la quantitat que necessites acumular per assolir el teu objectiu.

  1. Escull eines adequades

Hi ha molts tipus de comptes d’estalvis i inversions, per això és important assessorar-te i triar el que més et convingui pel tipus d’objectius que t’hagis plantejat.

A Caixa d’Enginyers tenim el CdE PIES GO. El Pla Individual d’Estalvi Sistemàtic GO és un nou concepte d’estalvi i inversió en el qual pots escollir la modalitat que s’adapti millor al teu perfil inversor. Amb el CdE PIES GO pots realitzar les teves aportacions amb flexibilitat total i al teu ritme tant de forma extraordinària, quan més et convingui, com programant aportacions periòdiques.

  • Invertiràs de manera gradual i et suposarà menys esforç.
  • Es farà de forma automàtica, així no has de recordar cada vegada de fer la teva aportació.
  • Tindràs total flexibilitat per ajustar les aportacions com vulguis: canviar-ne l’import, modificar-ne la periodicitat, aturar-les quan no et vagi bé i reprendre-les quan vulguis.

Amb tot això clar, ara només necessites trobar el producte ideal per a tu i posar en pràctica aquests consells per començar a estalviar.

Si vols saber més, no et perdis l’últim episodi del nostre podcast: