Articles guardats
Sostenibilitat, gastronomia i medi ambient

Actualitat Economia sostenible

Sostenibilitat, gastronomia i medi ambient

Malbaratament d’aliments i ODS

Actualment, hem agafat el mal hàbit de malbaratar tot aquell menjar que ja no té una pinta excel·lent o que ja porta alguns dies oblidat a la nevera. D’aquesta manera, es perden milers de tones d’aliments cada any. De fet, s’estima que en els països rics es desaprofiten prop d’un 50 % dels aliments, mentre que hi ha uns 800 milions de persones que passen gana al món. Per exemple, a Catalunya, es llencen uns 35 kilograms per persona l’any.

Per això, el Govern ha vist la necessitat de crear la Llei de Prevenció de les Pèrdues i el Malbaratament Alimentari, aprovada el mes de juny passat, la primera regulació sobre aquesta matèria que es promulga a Espanya amb l’objectiu de reduir els residus d’aliments sense consumir i afavorir-ne un millor aprofitament.

Així, doncs, es pretén contribuir a l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) inclosos en l’Agenda 2030 de l’ONU, concretament l’ODS 2: Fam zero i l’ODS 12: Producció i consum responsables.

Trash cooking, una acció sostenible

Has sentit a parlar del trash cooking o cuina d’aprofitament? Com que cada vegada més es llença més quantitat de menjar, aquesta pràctica recupera una acció tradicional i sostenible, que consisteix a utilitzar el menjar que va sobrar el dia anterior i aprofitar-lo en un nou plat com a producte principal o d’acompanyament. A més, també permet aprofitar ingredients que estan a punt de fer-se malbé, com ara la fruita molt madura o les restes de menjar d’altres àpats.

Segurament has tastat molts plats d’aprofitament perquè és el tipus de cuina tradicional que solien fer les nostres àvies, amb l’objectiu d’evitar que els aliments acabessin a les escombraries.

Què podem fer per no llençar aliments?

Davant d’aquesta problemàtica, nosaltres podem aplicar petits canvis en el nostre dia a dia que ens ajudaran a reduir el malbaratament d’aliments:

  • Fes una planificació del que menjaràs durant la setmana i evita les compres per impuls.
  • Conserva correctament els aliments perquè no es facin malbé.
  • Utilitza els aliments que ja tens abans de comprar-ne de nous.
  • Cuina la quantitat justa per al nombre de comensals.
  • No omplis excessivament els plats; repeteix si t’has quedat amb gana.
  • Aprofita aquell menjar que t’ha sobrat per a un altre dia o per elaborar una nova recepta.

 Si vols unir-te al trash cooking i generar un impacte positiu en el medi ambient, incorpora’l a la teva dieta.

Ara ja no tens excuses: segueix aquests consells i comença a practicar la cuina d’aprofitament!