Articles guardats
Què és una dieta sostenible i com podem aconseguir-la?

Actualitat Economia sostenible General

Què és una dieta sostenible i com podem aconseguir-la?

Segons l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO), les dietes sostenibles són aquelles que generen un impacte ambiental reduït i contribueixen a la seguretat alimentària i nutricional perquè les generacions actuals i futures tinguin una vida més saludable. A més, protegeixen i respecten la biodiversitat i els ecosistemes; són culturalment acceptables, accessibles, econòmicament justes i nutricionalment adequades i saludables; i optimitzen els recursos naturals i humans.

Com afecta la nostra alimentació al planeta?

Actualment, fins a un 37 % de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle (GEH) produïdes mundialment provenen dels sistemes alimentaris. Els hàbits estan canviant a escala mundial, i l’Institut de Recursos Mundials estima que el 2050 la demanda mundial de carn de boví augmenti en un 95 %. Això provocaria un augment de les emissions de GEH del 30 % al 80 %. Aquesta situació posa de manifest la necessitat de canviar a dietes i sistemes alimentaris més sostenibles. No obstant això, aconseguir una alimentació de menys impacte no és tan fàcil i implica invertir en sistemes de producció, processament, distribució i consum més sostenibles.

Consells per aconseguir una dieta sostenible

  • Augmenta la ingesta vegetal: una de les claus per aconseguir una dieta més sostenible és posar més aliments d’origen vegetal en els nostres plats. No es tracta de canviar a una dieta vegetariana, però sí de donar-li a les verdures i les fruites un paper protagonista en el nostre dia a dia. Una altra de les principals recomanacions és adquirir menys quantitat de productes processats i prioritzar productes frescos.
  • Consumeix de proximitat i de temporada: si volem fomentar un tipus d’agricultura que sigui respectuosa amb el medi ambient, és important comprar producte de temporada i de proximitat. A més, aquest tipus de consum afavoreix l’economia local i ajuda a reduir les emissions produïdes pel transport.
  • Redueix el malbaratament d’aliments: malauradament, el malbaratament d’aliments continua sent una realitat. Cada any, aproximadament un terç de la producció mundial d’aliments per a consum humà es malgasta. Si reduïm la quantitat d’aliments desaprofitats, a més de disminuir les emissions de GEH, també fomentem un repartiment més just i equitatiu dels recursos com l’ODS 2: Fam i seguretat alimentària.
  • Redueix la ingesta de carn i derivats: si ho mirem des del punt de vista mediambiental, sens dubte la carn és un dels aliments més impactants per al planeta. No només per la gran quantitat d’emissions de CO₂ a l’atmosfera, sinó també perquè genera altres impactes com l’acidificació del sòl, l’eutrofització de l’aigua o la pèrdua de biodiversitat. Amb aquests arguments està més que justificat buscar dietes que no depenguin tant del consum de carn i, en tant que sigui possible, reduir la seva ingesta.
  • Compra en supermercats zero waste: aquests negocis són una part important de la revolució alimentària que estem vivint en els últims temps. Aquests tipus de supermercats permeten comprar productes a granel, per la qual cosa eviten els plàstics, disminuint l’impacte de l’envàs i abaratint costos. A més, en aquestes botigues també trobem productes frescos de temporada, la qual cosa ens permet seguir una alimentació sostenible.