Articles guardats
Com abordar el teletreball en temps de coronavirus?

Actualitat

Com abordar el teletreball en temps de coronavirus?

En un dels nostres articles anteriors expliquem com el coronavirus ens ha portat al confinament i, conseqüentment, a instal·lar el nostre lloc de treball a les nostres cases.

Gran part de la societat espanyola està ara realitzant telework o treball en remot des de casa, però en unes condicions extraordinàries i inusuals: nens a casa, impossibilitat de sortir al carrer, dificultat per desconnectar, etc.

Aquestes condicions fan que el teletreball que coneixíem fins al moment canviï a una nova modalitat desconeguda a causa del confinament.

En aquest article fem un seguit de recomanacions per abordar el treball de la millor manera possible tenint en compte les circumstàncies actuals. Està clar que la forma d’abordar el teletreball canviarà si tens fills o nens al teu càrrec o no així que hem volgut tenir en compte ambdós casos.

ABORDAR EL TELETREBALL: CONFINAMENT I NENS A CASA

  1. El primer manament és rebaixar les teves expectatives. A internet trobaràs milions de guies sobre el teletreball i la conciliació familiar i, encara que algunes recomanacions poden funcionar, cap d’aquestes mesures és plenament eficaç perquè amb els nens mai es sap. Així que, explica a la teva empresa amb franquesa quines són les teves condicions laborals ara mateix, perquè l’exigència de la teva activitat s’adeqüi a aquestes i no t’exigeixis més del que realment podràs donar.
  2. Estableix uns horaris i rutines. Cal tenir en compte que, de vegades, això resulta pràcticament impossible perquè poden sorgir imprevistos que no t’esperaves durant el dia: nens que reclamen la teva atenció més de l’habitual, un correu inesperat… Així que, davant d’aquest punt diríem que l’única regla és ser flexible. Marca’t uns horaris i unes rutines, però, si no compleixes, no t’atabalis.
  3. Planteja activitats als nens que els vagin a ocupar força temps. Fer puzles, manualitats, experiments o mirar una pel·lícula són bones opcions que poden fer de forma autònoma i faran que estiguin concentrats durant algunes hores i tu tinguis temps per centrar-te en el teu treball diari. A Internet hi ha moltes opcions que pots prendre de referència, però la nostra recomanació és que intentis triar una activitat que no et compliqui la vida i es giri en contra teva, de vegades algunes activitats són massa complicades per als nens i et demanaran ajuda … l’objectiu no és aquest.
  4. Aprofita el seu temps de fer deures o de dormir com les teves hores de més concentració. Les primeres hores del dia en què encara dormen o estan més relaxats poden ser la teva millor opció. Una altra bona idea és treballar al mateix temps: mentre ells fan les seves tasques de l’escola, fes tu les teves.

 Abordar el teletreball, una guia per a tothom

  1. Un dels punts més importants és, sens dubte, complir amb els teus horaris. Al treballar des de casa no sempre es sap quan parar. És imprescindible marcar-se un horari d’inici i fi de la jornada, així com marcar els moments de descans durant el dia. Això és bàsic perquè la teva ment desconnecti i et centris en altres coses que no siguin treball.
  2. Vesteix-te per a començar la jornada laboral. Està demostrat que vestir-se afecta directament a l’estat d’ànim i actitud, especialment en moments com aquest, en què passem tot el dia a casa. Així que treu-te el pijama i posa’t roba per treballar.
  3. Treballa sempre en el mateix lloc i mantingues un ordre. Instal·la’t a un lloc còmode, lluminós i el més tranquil possible per abordar la jornada i mantingues l’espai net i ordenat durant les hores en què treballis i quan acabis per trobar-ho bé a l’endemà. Això farà que la teva concentració augmenti i els nivells d’ansietat que pot causar el confinament disminueixin o estiguin més controlats.
  4. Marca’t objectius i comunica’t amb el teu equip. Tenir marcats uns objectius ajuda a mantenir la concentració i a aconseguir resultats. A més, la comunicació entre els membres de l’equip també afavoreix l’efectivitat en el treball.
  5. Quan acabi la teva jornada, apaga l’ordinador de l’empresa i comença una rutina d’exercici. A Internet hi ha una gran oferta de vídeos per fer exercici a casa. Sense necessitat de tenir material pots gastar energia, treballar el teu cos, la teva ment i en definitiva desconnectar de la feina i, el més important, de la situació tan dura que estem vivint.