Articles guardats

Actualitat

Dia Internacional Lliure de Bosses de Plàstic

L’objectiu del dia 3 de juliol, Dia Internacional Lliure de Bosses de Plàstic, és conscienciar la població sobre la importància de reduir i eliminar les bosses de plàstic.

En els últims anys, hem vist que el planeta té un límit. Si no canviem alguns dels nostres costums, les conseqüències del canvi climàtic seran cada vegada més insostenibles. És important saber que una bossa de plàstic d’un sol ús triga dècades, com a mínim, a degradar-se. I ho fa desprenent centenars de milers de diminuts fragments de microplàstics, juntament amb tots els additius i tòxics que pugui portar aquest plàstic.

S’estima que prop de 12 milions de tones de plàstics i microplàstics acaben en els nostres oceans, fet que suposa una greu amenaça per a les espècies marines.

Per això, l’1 de juliol de 2018, el Govern va prohibir el lliurament gratuït de les bosses de plàstic en els punts de venda. Així i tot, això no va ser suficient per reduir el consum necessari per aconseguir els objectius marcats per les Nacions Unides. Així, doncs, des de l’1 de gener de 2021 està prohibit el lliurament, gratuït o no, de bosses no compostables als consumidors en els punts de venda.

Així mateix, podem començar a veure establiments que eliminen no només les bosses, sinó tot tipus d’embalatge de plàstic que puguin portar els productes, com són els supermercats zero waste.

 

La solució

Es calcula que l’ús mitjà de les bosses de plàstic és d’uns 12 minuts, i les conseqüències que provoca són enormes. Per aconseguir un canvi global, hem d’actuar individualment, per això, és bàsic tenir en compte aquestes recomanacions a l’hora d’anar a comprar:

  • Usa bosses reutilitzables, de tela o d’un altre material. Pots portar-les diàriament, ja que no ocupen gairebé espai ni pesen, i són la millor opció per si sorgeix alguna urgència.
  • Aposta per bosses petites de materials reutilitzables per introduir fruites i verdures.
  • Quan t’ofereixin una bossa, pensa si realment la necessites.
  • Reutilitza les bosses que tinguis per casa.