Com cada 8 de juny, celebrem el Dia Mundial dels Oceans, i volem recordar que són la nostra font de vida i la base de la humanitat i d’altres organismes de la terra.
De fet, la biodiversitat més gran de la terra es troba en els oceans: “boscos”, deserts, muntanyes, volcans, minerals, bacteris, algues, mamífers, peixos, rèptils, ocells, crustacis, mol·luscos i una infinitat de formes de vida que encara no coneixem.
Així mateix, cal destacar que l’extensió de l’oceà ocupa un 70% del planeta o, dit d’una altra manera, 370 milions de quilòmetres quadrats i uns 1.400 milions de quilòmetres cúbics d’aigua.
Així, doncs, encara que els boscos també contribueixen a la generació d’oxigen, els oceans, a través del fitoplàncton, les algues i les plantes marines, fan la funció de pulmó del món i produeixen, almenys, el 50% de l’oxigen.
D’altra banda, s’estima que, el 2030, uns 40 milions de persones treballaran en el sector relacionat amb els oceans. Algunes d’aquestes professions es duen a terme des de l’antiguitat, però no ha estat fins als últims segles quan les activitats humanes han suposat una amenaça per als mars i oceans.
S’han destruït milers de quilòmetres de costa i ecosistemes marins a causa de la pesca i caça abusiva, la mineria, l’ocupació massiva, l’acidificació i la contaminació, entre d’altres.
A conseqüència d’això, el 58% dels esculls de coral del món s’han deteriorat, cosa que suposa un dany per a milions d’espècies de peixos i corals que hi viuen. A més, la contaminació a causa de plàstics està tenint conseqüències molt greus i, si no canviem el nostre estil de vida i apostem per alternatives més sostenibles, el 2050 hi haurà més plàstics que peixos en el mar.
Per això, per protegir i preservar l’oceà i tots els seus ecosistemes, les Nacions Unides han triat el tema “L’oceà: vida i mitjà de subsistència”, amb el qual s’inicia una dècada de desafiaments per aconseguir abans de 2030 l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible 14: “Conservar i utilitzar de manera sostenible els oceans, els mars i els recursos marins”.
Com pots ajudar a salvar els oceans? Descobreix-ho aquí.