Articles guardats
Entrevista a Àngels Cobo: el futur de les cooperatives

Cooperatiu Economia sostenible

Entrevista a Àngels Cobo: el futur de les cooperatives

Seguim amb el cicle d’entrevistes per reflexionar sobre el model cooperatiu. Aquesta vegada, comptem amb la directora general de Suara Cooperativa, Àngels Cobo, qui ens explica que el futur de les cooperatives està en mans d’aquells qui en formen part.

Què consideres que aporten les cooperatives a la societat?

Les cooperatives aporten una mirada diferent de concebre les relacions entre les persones. Quan es tracta de les relacions laborals, és una manera d’entendre el treball de forma diferent, conjunta, col·laborativa. En altres esferes, és una forma de consum diferent, d’accés a l’habitatge diferent. Les mirades habitualment són unidireccionals, mentre que el cooperativisme ens obliga a fer una mirada molt més circular, que el conjunt de persones que integren la cooperativa fan el que volen i el que pensen.

 Quins consideres que són els reptes de l’economia social?

Més enllà dels reptes més clàssics (créixer, ocupar més espai en el mercat…), l’economia social té el gran repte de fer-se visible a la societat i d’explicar-se millor per tal que el conjunt de la ciutadania tingui l’oportunitat d’entendre el valor que aporta l’economia social.

Amb quins valors associes el cooperativisme?

  • Igualtat
  • Equitat
  • Justícia
  • Solidaritat
  • Col·lectivitat
  • Democràcia
  • Participació

Quin és el futur de les cooperatives?

El futur el construïm nosaltres, col·lectivament. Les cooperatives seran allò que els i les cooperativistes vulguem que siguin. No podem deixar en mans dels altres el que ha de ser el cooperativisme: la força, i alhora la feblesa, la tenim nosaltres. Si pensem que és el model real de futur de l’economia, ens hem de posar a treballar de forma conjunta tot el món cooperatiu per tal d’ampliar-ne l’abast dins de la societat: treball, consum, serveis… Només podrem fer front als grans reptes si som més i més grans.

Quins projectes pot portar a terme una cooperativa com la vostra en matèria de sostenibilitat?

Segons la Global Reporting Initiative (GRI), la sostenibilitat gira sobre els eixos social, econòmic i mediambiental. En una cooperativa com la nostra, d’iniciativa social, en cas que hi hagi un excedent cooperatiu al tancament de l’exercici, aquest es destina a la mateixa cooperativa. Per tant, la millor opció és enfortir el cooperativisme perquè perduri al llarg dels anys. La sostenibilitat social, per la nostra pròpia missió, la tenim interioritzada i és un dels nostres valors: treballem amb i per a les persones. Una cooperativa com la nostra ha d’avançar també en la sostenibilitat ambiental, analitzant què podem aportar des de la millora del medi ambient.