Articles guardats
Beneïts robots!

Actualitat

Beneïts robots!

Els vehicles autònoms ja són una realitat des del punt de vista tecnològic. I, segons la DGT, hi ha més de 330.000 conductors professionals assalariats a Espanya.

Després de llegir aquestes dues frases és possible que pensis que els robots acabaran traient-nos la feina als humans. No obstant això, jo penso que aquesta lectura és massa simplista i catastrofista. I assumir-la com a certa i difondre-la no només és inútil, sinó també irresponsable.

Els robots no assumiran els nostres treballs. Els robots van assumint algunes de les nostres tasques i, a mesura que ho fan, ens van alliberant per poder-ne fer d’altres de més valor afegit que augmenten la nostra productivitat.

Un exemple d’això és aquest mateix article, escrit des del mòbil en menys temps que el que triga un AVE a anar de Madrid a Saragossa.

Sense els avenços actuals, aquest article m’hauria portat almenys diversos dies. Per redactar-lo, primer hagués hagut de consultar les dades de la DGT. Sense la intel·ligència artificial i el big data de l’algoritme de Google, segurament m’hagués hagut de desplaçar a una biblioteca. Si no hagués tingut un processador de textos, hauria hagut de dictar-lo a una secretària perquè el passés a màquina i enviar-lo a l’editor de la revista corporativa de Caixa d’Enginyers per a la seva impressió i distribució.

Sort que ja no és així! Perquè ara que l’he acabat, tinc temps de fer altres coses que creen molt més valor que desplaçar-me a una biblioteca, passar-lo a màquina o esperar que es publiqui. Beneïts robots!

Qüestió d’actitud

Si prengués una actitud contrària al progrés i provés d’evitar-lo o m’hi resistís, sens dubte, sortiria perdent.

Avui dia continua havent-hi bibliotecaris, secretàries i impremtes. Els bibliotecaris treballen amb sistemes informàtics que els fan més productius i publiquen les seves recomanacions en mitjans digitals que ajuden milers de persones. Els assistents virtuals poden donar serveis d’alt valor treballant des de casa per a clients que estan a milers de km de distància. I les impremtes que han incorporat maquinària d’última generació són capaces d’imprimir tota classe de productes en menys temps.

Els únics que s’han quedat sense feina són aquells que no s’han renovat i s’han quedat enrere. Això no ha de ser així perquè, afortunadament, l’aprenentatge també està avançant gràcies a la tecnologia. Iniciatives com Capaball  prometen revolucionar la manera d’aprendre utilitzant machine learning per formar persones; i a Mamis Digitales estem convertint a mares en community managers professionals en menys de 4 mesos utilitzant el mòbil.

Com diu el ministre de treball suec Ylva Johansson, “Si li preguntes a un líder sindical suec si li fa por la nova tecnologia respon: No. Em fa por la vella tecnologia. Quan els treballs desapareixen, formem els treballadors perquè en facin de nous. No protegim llocs de treball. Protegim treballadors.”

Deixa de pensar en els robots i en l’automatització com l’enemic. Com abans comencis la transformació digital de la teva organització i, sobretot , dels seus treballadors, més probabilitat tindràs de beneficiar-te d’un canvi inevitable.