Articles guardats
Què són els supermercats zero waste?

Economia sostenible

Què són els supermercats zero waste?

El moviment zero waste va néixer a mitjans dels 90 i principis dels 2000, quan diferents associacions i municipis dels Estats Units van començar a adoptar mesures que se centraven en l’objectiu de no utilitzar residus.

Les 5R

En el terreny individual, cal destacar Bea Johnson,  l’activista i escriptora del llibre Zero Waste Home, que va convertir les 3R (reduir, reutilitzar i reciclar) en les 5R:

  1. Refuse
  2. Reduce
  3. Reuse
  4. Recycle
  5. Rot.

A les accions que ja coneixíem, hi va afegir la de rebutjar, que es refereix a prescindir d’allò que no necessitem realment; i rot, és a dir, compostar les deixalles orgàniques per reutilitzar-les i que tornin a la terra.

Estil de vida Zero Waste

Per a la majoria pot resultar complicat adoptar un estil de vida tan estricte, però alguns comerços ja s’estan adaptant a aquesta forma de consum més conscient i respectuosa amb el medi ambient, que s’assembla, en certa manera, al funcionament dels mercats antics. Són els denominats supermercats zero waste, que es caracteritzen per ser establiments que permeten adquirir productes sense envasar, és a dir, a granel. D’aquesta manera, es minimitzen els residus de productes d’ús diari i els consumidors tenen més facilitat per formar part d’aquesta filosofia de vida.

És fàcil trobar botigues online d’aquest tipus, i cada vegada en podem trobar més de físiques. Aquestes no només ofereixen productes d’alimentació, sinó que hi ha botigues zero waste especialitzades en cosmètica, higiene personal i, fins i tot, joguines.

Cal conscienciar-nos de la importància que té reduir els residus plàstics, ja que el consum que en fem és massiu. Per exemple, el geòleg Jan Zalasiewicz ha calculat que es podria embolicar el planeta amb una capa de film transparent amb el plàstic que s’ha produït des de mitjan segle XX.

Així, doncs, les ciutats tenen un paper important en aquesta lluita contra el plàstic: a poc a poc s’hi van proposant nous reptes i algunes ja han prohibit les bosses de plàstic i altres productes d’un sol ús. A partir d’aquí, el canvi d’hàbits i de consum està a les nostres mans.

D’altra banda, en aquests supermercats és possible trobar aliments de temporada i frescos, els quals són essencials per poder portar una alimentació saludable que ens permetrà reduir el risc de patir malalties a curt i llarg termini.

Dia Mundial de la Salut i alimentació saludable

Avui, per commemorar el Dia Mundial de la Salut, us recordem la importància que té dur una bona alimentació i construir un món més saludable.

Si et preocupa la cura del medi ambient i t’interessa formar part d’aquest moviment, pots començar a buscar supermercats zero waste per la teva zona o bé prova de comprar en botigues d’aquest tipus online.