Articles guardats
L’ikigai de Caixa d’Enginyers

Actualitat Cooperatiu Socis

L’ikigai de Caixa d’Enginyers

Al Japó tothom creu que  tots tenim un IKIGAI. Però, què significa realment el terme ikigai?

Ikigai significa “raó de ser”, “raó de viure” i, segons els japonesos, tots en tenim un, el que passa és que no tothom arriba a descobrir-lo. Molts es passen la vida buscant-lo.

Actualment, aquest concepte, que en anglès es tradueix com “reason for being”, ha traspassat les fronteres japoneses, i trobem un creixent número d’occidentals en busca de la seva raó de ser, immersos en la recerca del seu ikigai.

Centrar l’ikigai en la recerca de la pròpia felicitat pot tenir, si em permeteu, un punt d’egocentrisme, però podem extrapolar-lo a propòsits comuns, projectes empresarials o per exemple, en el cas que aquí ens ocupa, al model cooperatiu.

El propòsit cooperatiu està alineat amb valors ferms i centenaris, basats en la confiança, la transparència i la sostenibilitat. D’aquesta manera, el propòsit de Caixa d’Enginyers i la recerca de la seva raó de ser queda palesa i reafirmada al llarg dels seus més de 50 anys d’història en oferir servei als socis. L’ikigai de Caixa d’Enginyers, la seva raó  de ser, és, sense cap mena de dubte, el soci.

El socis i les sòcies, sempre, al centre de tot

El valors de Caixa d’Enginyers, així com  la seva missió i la seva vocació, giren al voltant d’aquest únic propòsit: posar el soci al centre de tot.

El propòsit del model cooperatiu va més enllà del purament monetari. Més enllà dels beneficis econòmics, el més important són les persones, millorar la seva vida i facilitar-la.

Aportar un valor extra financer a les persones i a la societat en general, repercuteix alhora positivament a l’Entitat.

Si pensem també amb el famós Why de Simon Sinek, trobarem aquí un paral·lelisme clau amb aquesta recerca de la felicitat o de la “raó de ser”. I és que si ens preguntem perquè fem el que fem cada dia, perquè “aixequem la persiana” hem de tenir molt clara la resposta. L’ikigai de Caixa d’Enginyers és aquest “Per Què”, és el motiu pel qual cada matí aixequem la persiana i és la motivació i el sentit de tot plegat.

Recordeu que el terme japonès ikigai és originari de l’illa d’Okinawa (Japó) i no és pas casualitat que els seus habitants siguin els d’edat més avançada del planeta.

El concepte ikigai està composat de 4 grans àrees que podríem il·lustrar en cercles entrellaçats entre sí.

  • El que ens agrada fer: el que verdaderament gaudim que podríem fer tots els dies sense avorrir-nos.
  • Allò que fem bé, amb el que som bons: les nostres habilitats, talents, fortaleses,… diferenciant-nos dels altres
  • Per allò que ens poden pagar: és a dir, com ens monetitzem (professió)
  • Allò que el món necessita: el valor que aportem a la societat, a la comunitat, a l’univers, al Planeta.

A mesura que les àrees s’interrelacionen, n’apareixen d’altres però si no es connecten realment les 4 grans faccions mai podrem arribar a l’ikigai.

El japonesos diuen que connectar les 4 àrees és molt difícil i que molt pocs arriben realment al seu ikigai. Però si la visió la tenim realment clara i enfocada al propòsit central, estarem garantint un futur amb un sentit i una raó per la qual seguir endavant, tant en l’àmbit professional com en el personal, així com en el conjunt de la comunitat.

El soci, el nostre ikigai

ikigai

  • What I love: El que t’agrada fer à Vocació de servei
  • What the world needs: El que necessita el món, la societat, la comunitat, les persones… à ètica, valors cooperatius, sostenibilitat.
  • What I can be paid for: Pel que ens paguen à Productes i serveis, assessorament.
  • What I’m good: En allò que un és bo à Diferenciació, professionalitat, transparència i valors.

Enfocar l’ikigai de Caixa d’Enginyers com un fort propòsit envers la sostenibilitat del planeta, la societat i l’economia responsable alinea tots els valors cooperatius i de transformació de futur, posant els socis al centre de tot.