Articles guardats
Dia Mundial de la Salut

Social

Dia Mundial de la Salut

El 7 d’abril del 1948 es va aprovar la Constitució de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), un organisme que avui forma part de l’ONU. En commemoració a l’aprovació d’aquest òrgan, es va decidir reservar aquest dia per a celebrar el Dia Mundial de la Salut.

L’objectiu de l’OMS és que hi hagi salut universal per a tots sense impediments financers que intercedeixin i en dificultin l’accessibilitat. Plantegen accions multisectorials que ajudin a construir una societat que promogui la salut i el benestar general. L’OMS treballa en 150 països on aconsellen dels millors tractaments sanitaris, temes tècnics i de prevenció de malalties.

Els primers temes que es van abordar, en un primer moment, van ser sobre malalties com la malària, la salut de les dones i els nens, la tuberculosi, la nutrició i la contaminació. Amb els anys s’han anat incorporant com a prioritats afegir malalties més actuals com per exemple el SIDA, la diabetis, el càncer i el SRAS (síndrome respiratori agut sever).

El 2015, les Nacions Unides van promoure la iniciativa dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), amb l’objectiu de plantejar una agenda estructurada amb 169 accions a realitzar en 17 objectius diferents com pot ser, en aquest cas, l’ODS número 3: la Salut i el Benestar. Aquest ODS està relacionat amb el desenvolupament sostenible de la humanitat. Si hi ha salut i benestar, la ciutadania estarà més predisposada a contribuir en les millores sostenibles del seu país.

Tot i que s’ha avançat molt pel que fa a l’augment de l’esperança de vida i en el descens de la mortalitat, queda molt camí per recórrer. Segons el Programa de les Nacions Unides pel desenvolupament:

  • 400 milions de persones no tenen accés als serveis mínims de salut.
  • 1,6 milions de persones viuen en condicions ambientals desfavorables que els obstaculitza l’accés a la salut.
  • 15 milions de persones al voltant de tot el món no han pogut ser tractats del VIH.

Així mateix, les metes plantejades pel 2030 de l’ODS número 3 sobre la Salut i el Benestar són:

  • Reduir la xifra de la taxa de mortalitat materna, neonatal i prematura.
  • Acabar amb totes aquelles malalties transmissibles com el SIDA, l’hepatitis, entre d’altres.
  • Moderar el tractament de substàncies addictives, així com estupefaents i alcohol.
  • En un any moderar fins a la meitat els accidents de trànsit.
  • Assegurar l’accés universal dels serveis de salut reproductiva, salut de qualitat i l’accés a medicaments, així com de vacunes.
  • Aconseguir que hi hagi salut universal per a tots.
  • Suavitzar la taxa de mortalitat d’aquelles malalties provocades per productes químics perillosos i aquells que provinguin de la contaminació de l’aire i l’aigua.
  • Controlar la venda de tabac a través de l’OMS.
  • Donar suport a tota l’activitat relacionada amb la investigació de vacunes i medicaments.
  • Fomentar el finançament de la salut, el desenvolupament i la retenció de la contractació de personal sanitari.

El lema d’aquest any és “Salut Universal. Salut per a tots”. Significa que hi hagi salut per a tot el món independentment del lloc d’on es provingui. A més, no posar barreres financeres que en dificultin l’accessibilitat. Es tracta de promoure la salut de qualitat arreu del planeta i incentivar la participació ciutadana.

Caixa d’Enginyers us anima a reflexionar sobre les accions que podeu dur a terme per unir-vos al compromís social, amb l’objectiu de millorar la salut i el benestar mundial. Aquest any… “Salut Universal, per a tots i totes, a tot arreu!

Dia Mundial de la Salut