Articles guardats
Ana Campillo d’Organicus: “Sempre suggereixo començar amb petites accions”

Economia sostenible

Ana Campillo d’Organicus: “Sempre suggereixo començar amb petites accions”

Us presentem a l’Ana Campillo Ajenjo, Dra. en Biologia i scientific officer en una ONG que treballa per a desenvolupar en països en via de desenvolupament. És creadora del Blog Organicus, un racó elaborat de continguts relacionats amb la vida sostenible i saludable que proposa alternatives ecològiques i petits gestos que podem implementar en el nostre dia a dia per a sentir-nos millor i, per a no malmetre el medi ambient.
El Blog va néixer de la reflexió de l’Ana en ser diagnosticada de celiaquia. En aquell moment va començar a fixar-se més del normal en els ingredients que portaven tots els productes, no només els aliments, sinó també els productes de neteja. D’aquí va néixer un interès profund de crear un Blog dedicat a la vida orgànica i sana.

Defineix en una frase què significa per a tu el consum conscient

Des del meu punt de vista, es tracta del consum practicat per un consumidor informat, per un consumidor al qual li preocupa conèixer els ingredients que componen un determinat producte, l’origen de les matèries, el seu productor, etc.

Quins consideres que són els reptes de la societat per viure en un món sostenible?

El primer repte és canviar la mentalitat i deixar de pensar que una acció individual no porta enlloc. Amb freqüència escolto gent dir: “Quin sentit té que canviï aquest hàbit per un de més sostenible si el meu veí continua fent això, utilitzant allò, etc.?”. Error. Petits canvis individuals poden tenir un gran impacte col·lectiu.

En un àmbit més global, penso que un dels grans reptes actuals és reduir, i si és possible eliminar, l’ús de combustibles fòssils, com ara el petroli.

Amb quins valors associes el respecte al medi ambient?

  • Responsabilitat
  • Solidaritat
  • Voluntat
  • Col·laboració
  • Generositat
  • Sensibilitat
  • Justícia
  • Respecte
  • Senzillesa

Organicus

Quin paper hi juguen les empreses? Quins són els beneficis a curt-mitjà termini si l’empresa s’adapta a un model que no danyi l’ecosistema?

En general, un dels principals objectius de tota empresa és obtenir el màxim benefici amb el mínim cost. Per exemple, els guanys que es poden aconseguir en fabricar un producte amb materials plàstics en una regió remota del món on els treballadors són més aviat esclaus probablement siguin més grans que els obtinguts en fer servir matèries més respectuoses amb el medi ambient i mà d’obra local. Ara bé, no tot hauria de valer. Aplicar models empresarials sostenibles i respectuosos amb el medi ambient hauria de prevaler. Des del meu punt de vista, les companyies ho haurien de veure com una inversió social i financera a mitjà termini. I és que la societat premia cada vegada més aquestes organitzacions que mostren un compromís amb el medi ambient comprant els seus productes, malgrat ser una mica més cars.

El cert és que, a part de les empreses, els governs també són un factor clau d’aquest canvi i haurien d’implicar-se, per exemple, desgravant impostos a totes aquelles companyies que compleixin uns objectius de sostenibilitat anuals.

Si no integrem en el nostre dia a dia accions sostenibles, com creus que serà la situació d’aquí a 50 anys?

Nefasta. Sincerament, tenint en compte alguns informes mediambientals publicats recentment, no crec que integrar en el nostre dia a dia accions sostenibles sigui una opció, sinó més aviat l’únic camí a seguir. I la veritat, no costa tant. Cadascú hi pot contribuir d’una manera o d’una altra, en la mesura de les seves possibilitats. Tampoc no s’ha de convertir això en una competició per veure qui és el més sostenible. Sempre suggereixo començar amb petites accions: comprar fruites i verdures de temporada i de proximitat, anar a la compra amb bosses de tela, utilitzar la bicicleta, compartir cotxe, passar-se a la cosmètica econatural sense ingredients derivats del petroli, comprar roba de segona mà (o fins i tot aprendre a cosir-la), començar un hort, reciclar i, sobretot, REUTILITZAR. Abans de comprar qualsevol bé ens hauríem de fer la següent pregunta: realment el necessito? Per a mi és clau no deixar-se portar pel consumisme desenfrenat i desinformat, perquè com diu el filòsof Christian Jacquiau “quan comprem, decidim la societat que volem”. Per tant, és fonamental que el canvi comenci en un mateix.