Articles guardats
Per què els globus són un problema per al medi ambient

Economia sostenible

Per què els globus són un problema per al medi ambient

Pensar que quan llances un globus al cel o tires burilles i xiclets a terra no passa res és un error. Són accions molt contaminants, que tenen conseqüències nocives per a l’ecosistema i per al planeta, i, sovint, no en som prou conscients.

Llançar globus en casaments o festes pot ser divertit i bonic, però hem de tenir en compte el seu impacte mediambiental. Els globus estan fets a base de materials de làtex o niló, que, posteriorment, en caure a terra o al mar, són ingerits per alguns animals que els confonen amb menjar. Concretament, la tortuga és l’animal que més en percep les conseqüències, ja que confon els globus per meduses, precisament, el seu menjar preferit. El documental Rubber Jellyfish (Medusa de goma) explica el patiment de les tortugues en confondre aquest tipus de material per la forma que adquireix.

globus contaminants

Tot i que el làtex que s’utilitza per a la fabricació dels globus prové de la saba dels arbres de cautxú, se li afegeixen una sèrie de productes químics que són els que alteren l’estat del medi ambient a causa de les micropartícules que es van descomponent lentament.

Sabies que un globus tarda uns 6 mesos a degradar-se? És durant aquest període quan algun animal, com ara els dofins, les aus, les balenes o les tortugues, pot ingerir alguna d’aquestes partícules. Un estudi realitzat per Ocean Conservancy afirma que es van trobar 1,2 milions de globus a les costes de 150 països.

Davant d’aquesta situació, han nascut organitzacions sense ànim de lucre com Balloons Blow, que pretén conscienciar la ciutadania sobre els efectes negatius del llançament de globus tant per als animals i les persones com per al medi ambient.

Existeixen altres alternatives simbòliques, i sobretot alternatives ecològiques, que no tenen conseqüències per al medi ambient:

  • Sembrar una llavor: és un símbol d’agraïment a la terra pel fet d’atorgar-nos els recursos naturals per poder viure.
  • Banderes o banderoles: es poden utilitzar de tota mena i de tots els colors, i, a més, són reutilitzables.
  • Bufar bombolles de sabor: és un gest molt maco i semblant als globus des del punt de vista visual.
  • Pintar pedres: és una manera de decorar un lloc obert d’una manera atractiva i no fa mal a ningú.
  • Confeti ecològic: utilitzar flors o fulles seques en festes o celebracions, en lloc del confeti que té conseqüències negatives similars a les dels globus.

Ara que ja ets conscient de tot el que poden arribar a provocar els globus per al planeta Terra, ja pots actuar! Comença a utilitzar alternatives ecològiques com les que et proposem en aquest article i suma’t a les celebracions ecològiques.