Articles guardats
Recommerce, un sector a l’alça

Actualitat Economia sostenible

Recommerce, un sector a l’alça

El recommerce està de moda i això és un fet. El recommerce no és res més que la compravenda en línia de productes de segona mà. Cada dia hi ha més plataformes en línia que ofereixen la possibilitat de comprar roba de segona mà. En el cas de la moda podem trobar plataformes com ara Vinted o Micolet, i per a tot tipus de productes tenim Wallapop, l’app líder de segona mà en el mercat espanyol. Aquestes plataformes en línia van moure 115 milions d’euros el 2020 a Espanya, fet que va representar un 44 % més que l’any anterior i, segons dades de la CNMC, sis vegades més que el 2014.

Cada vegada la societat és més conscient de l’impacte de les seves decisions i l’amenaça de la crisi climàtica, la qual cosa ha impulsat una revolució que portarà el sector de la moda de segona mà a duplicar el volum actual del mercat de fast fashion el 2030, segons un informe elaborat per ThredUp i GlobalData.

Moda sostenible: economia circular i moda

Segons l’ONU, l’Organització de les Nacions Unides, la indústria de la moda és la segona més contaminant del planeta. Aquest sector és responsable de l’emissió de 850 milions de tones de C02 i de la generació de tones de residus. Per això, l’economia circular pren un pes important per a tots aquells qui busquen protegir el medi ambient.

L’economia circular és, precisament, un model econòmic l’objectiu del qual és provar de trencar la linealitat en els patrons de consum actuals. El cercle viciós entre producció–consum–desaprofitament, i advocar per la reutilització dels productes o recursos ja existents dins de la mateixa economia. En el cas de la industria de la moda, l’economia circular es basa a donar-li una segona vida a la peça de roba.

Podem observar que grans corporacions, com ara Inditex o H&M, cada vegada més aposten per la recollida de peces en els seus establiments. En aquest cas, les recullen per donar-les a ONG o bé per reciclar-ne els teixits i després poder-los utilitzar de nou.

Recommerce, una oportunitat de ser més sostenible

Així mateix, per a molta gent apostar pel recommerce implica ser més sostenibles. Moltes vegades escoltem les empreses parlar de sostenibilitat en la seva cadena de valor, però allò que realment moltes estan fent és greenwashing.

El concepte de greenwashing fa referència a les pràctiques empresarials, generalment en matèria de màrqueting i comunicació, que les empreses utilitzen per informar (o rentar) sobre les seves pràctiques mediambientals quan, generalment, només són una cortina de fum amb l’objectiu de millorar la seva reputació.

Apostant pel recommerce i, per tant, comprant productes de segona mà ens assegurem ser realment sostenibles i no estar invertint en empreses que ens prometen sostenibilitat quan, realment, no estan tan compromeses com sembla.