Articles guardats
Dia Mundial del Medi Ambient: la sostenibilitat com a prioritat

Actualitat Economia sostenible

Dia Mundial del Medi Ambient: la sostenibilitat com a prioritat

Avui, 5 de juny, se celebra el Dia Mundial del Medi Ambient, una de les dates de l’any més assenyalades i necessàries per fomentar l’acció ambiental.

Sens dubte, aquesta data ha de servir per conscienciar i reflexionar sobre la importància de la naturalesa i del desenvolupament sostenible.

I és que, fins i tot sent conscients de tots els beneficis que ens aporta la naturalesa i de la importància de frenar el canvi climàtic, el planeta segueix en perill imminent.

Tenint en compte aquest context, es fa comprensible que necessitem aquest dia, ja que s’ha convertit en una plataforma global d’abast públic que reuneix Governs, empreses, celebritats i ciutadans entorn d’un assumpte ambiental urgent.

Enguany, el tema del Dia Mundial és la biodiversitat, per la qual cosa avui és el dia perfecte per reflexionar sobre les conseqüències que tenen les nostres accions sobre el planeta. Per conèixer més sobre la biodiversitat o diversitat biològica com a factor clau per garantir el futur del planeta, tenim un recent article en el nostre bloc en el qual tractem aquest tema.

Per què aquest dia és important el Dia Mundial del Medi ambient per a Caixa d’Enginyers?

La sostenibilitat és un dels principals valors de l’Entitat. Som socialment responsables i ho demostrem en les activitats que duem a terme, sempre sota principis ètics, de transparència i de bon govern. Per això, des de fa ja un temps, els ODS de les Nacions Unides formen part del nostre full de ruta i estan incorporats en la nostra estratègia.

Per què som una banca responsable?

  1. D’una banda, comptem amb un terç dels nostres fons d’inversió gestionats i certificats sota criteris ISR (Inversió Socialment Responsable). Aquesta és una disciplina d’inversió que té en compte criteris mediambientals, socials i de governança empresarial (ESG) per generar rendiments financers competitius a llarg termini i un impacte social i mediambiental positiu. A Caixa d’Enginyers tenim una política d’exclusió de determinats sectors, com ara el sector armamentista, la indústria del tabac, dels combustibles fòssils, etc. D’aquesta manera, excloem allò que pugui causar un impacte negatiu. Dos dels fons que volem destacar són:
  • CdE ODS Impact ISR, FI. Fons que es va crear el 2019 i que suposa un pas definitiu per a la vinculació de les inversions amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.
  • CE Environment ISR, FI. Fons que es va llançar el 2017 i en el qual s’apliquen els principis de la inversió responsable i de sostenibilitat del Grup Caixa d’Enginyers. Al mateix temps, inverteix en aquelles empreses amb un compromís clar per cuidar el medi ambient.

2. D’altra banda, posem el focus en el valor socioambiental, que es genera a través de la Fundació Caixa d’Enginyers, treballant pel medi ambient, per la reducció de les desigualtats i per l’educació de qualitat. Aquest eix és clau i de gran impacte i gira al voltant de la contribució, en concret, al ODS 17: aliances per aconseguir els objectius.

A més, fons com el CE Environment ISR, FI, promouen solucions d’impacte positiu com, per exemple:

  • Gestió / reducció dels residus i tractament / control de qualitat (10,27 %): Brambles 2,44 % + Umicore 1,12 % + Waters 3,18 % + RELX 3,53 %
  • Tractament de les aigües (1,65 %): Xylem 1,65 %
  • Eficiència energètica (9,49% ): Kingspan 2,73 % + ASML 2,30 % + Cisco 1,97 % + Accell 1,62 % + Victrex 0,87 %
  • Energies renovables (2,64 %): Vestas Wind Systems 2,64 %
  1. Per acabar, comptem amb diversos plans de pensions ISR, entre els quals destaquem el CE Climate Sustainability ISR, PP, i el CE Global Sustainability ISR, PP.