Articles guardats
“Staycations” o vacances de proximitat, sense deixar de banda el medi ambient

Actualitat General Ingenium Shopping Social

“Staycations” o vacances de proximitat, sense deixar de banda el medi ambient

Potser ja t’has plantejat les teves vacances d’aquest estiu, però si ets més dels qui les organitza a última hora, et portem una sèrie de pros i contres perquè puguis considerar unes vacances de proximitat i que siguin igual d’interessants.Saps què

Amb l’arribada de la pandèmia de la COVID-19, moltes famílies han prioritzat fer vacances de proximitat per evitar els tràmits i les restriccions imposades per alguns països, pel distanciament social i també per un tema d’estalvi.

Staycations” és un terme d’origen anglès que es va popularitzar amb la crisi econòmica de finals de la primera dècada dels 2000, quan molta gent no tenia prou diners per gaudir d’unes vacances a l’estranger i optava per quedar-se a casa o fer un viatge dins del territori nacional.

“Staycations” sostenibles: pros i contres

Aprofitar per viure unes vacances de proximitat té molts avantatges, però també hi ha algunes coses que hem de tenir en compte si volem realitzar unes vacances de proximitat sostenibles i, sobretot, conscients i sense crear un gran impacte en el nostre entorn:

  • Un dels principals avantatges de quedar-nos prop de casa és que podrem conèixer aspectes de la cultura i la gastronomia local que mai no hem conegut.
  • Moltes vegades el nostre entorn més proper és el més desconegut perquè a vegades pensem en vacances com viatjar a un lloc exòtic o estar lluny de casa.
  • Segurament, si alguna vegada has passejat per la teva ciutat amb ulls de turista, has descobert llocs que no coneixes i t’han sorprès. Un bon consell és que investiguis els plats típics de la teva zona i visitis els millors restaurants locals on poder degustar aquests plats. De segur que t’emportes una gran sorpresa!
  • Un altre dels aspectes importants quan ens plantegem unes “staycations” és que incentivem l’economia local, donarem vida al comerç i la restauració de la zona que es nodreixen gratament d’aquest tipus de turisme, sobretot després d’aquest temps tan incert en què hi ha hagut una gran davallada del turisme estranger.

Fer turisme de proximitat també és més econòmic i més còmode, podràs planificar menys i improvisar molt més.

Si no has tingut massa temps per organitzar-te les vacances i et decideixes pel turisme de proximitat, sempre trobaràs algun lloc on poder anar en el darrer moment.

A més, parlant d’estalvi, per ser soci de la Cooperativa de Consumidors i fer servir les teves targetes de Caixa d’Enginyers, pots accedir a descomptes i ofertes exclusives gràcies a Ingenium Shopping.

A Ingenium Shopping hi trobaràs els millors avantatges en productes i serveis de tots els sectors, i per a les teves vacances et poden interessar especialment els descomptes en mobilitat, viatges, restauració i vehicles.

Planificar aquest tipus de viatges pot tenir un impacte positiu, com bé hem comentat, però també pot tenir els seus inconvenients.

Quan escollim proximitat, també escollim la comoditat de viatjar amb el nostre cotxe, i encara que impliqui contaminar menys en altres transports com l’avió o els creuers, no deixa de ser un mitjà de transport que contamina i que també té un impacte en el nostre medi ambient.

És important que, en la mesura que es pugui, optem per fer ús del transport públic o opcions més ecològiques.

Iniciatives capdavanteres en la conservació del medi AMBIENT

Si decideixes quedar-te per aquí i gaudir d’alguna de les platges que t’ofereixen les nostres costes, et recordem que és molt important respectar-les.

Quantes vegades has arribat a la platja i l’has trobada bruta? Ja no només de residus a la sorra, sinó de tots els microplàstics que trobem al mar quan estem nadant.

Si a tu et fa tanta llàstima com a nosaltres veure les platges així i vols contribuir-hi d’alguna manera, et proposem algunes iniciatives perquè puguis ajudar en la conservació de les nostres platges, així com en la cura de tota la vegetació i els animals que hi viuen.

Si vols participar en una recollida de plàstics, Ocean Initiatives t’ho posa fàcil. Si cliques en aquest enllaç, trobaràs un mapa amb diferents iniciatives a les costes catalanes i valencianes per poder ajudar aquesta organització en la seva missió de protegir les nostres platges.

Per exemple, podràs ajudar recollint burilles de la sorra o netejant la platja des del mar amb paddle surf.

Una altra manera d’ajudar és contribuint amb el CRAM, el Centre de Recuperació d’Animals Marins, que s’encarrega del rescat i la recuperació d’espècies marines amenaçades que arriben a la costa catalana.

Tenen un gran ventall de possibilitats per col·laborar amb ells: des de donacions fins a la opció de fer-te voluntari i ajudar en els rescats.

Et deixem per aquí altres iniciatives interessants que també lluiten per la preservació del medi marí:

  • Pure Clean Earth, que també promou molts esdeveniments per netejar les platges a diferents punts de la costa;
  • i Plastic Collectors, una altra iniciativa més jove que no només organitza recollides, sinó que, gràcies als donatius, contracta persones en risc d’exclusió social perquè els ajudin juntament amb els voluntaris.

vacances de proximitat

Com bé hem vist, hi ha múltiples avantatges d’optar per un turisme de proximitat aquest any, però sempre sense oblidar-nos que, en primer lloc, hem de col·locar el respecte pel medi ambient.

Si tries aquest tipus de vacances, no només podràs descobrir nous indrets fascinants ben a prop, sinó que, si a més t’animes a realitzar alguna de les iniciatives que et proposem, estaràs ajudant també a cuidar el nostre entorn i posant un gra de sorra per construir un futur millor per a tots.