Articles guardats
Bosses de plàstic d’un sol ús: un perill real per al planeta

Social

Bosses de plàstic d’un sol ús: un perill real per al planeta

Recentment, s’ha celebrat el Dia Internacional Lliure de Bosses de Plàstic, una data que té un objectiu molt clar: reduir les bosses de plàstic d’un sol ús i fomentar el seu consum responsable. I és que el seu ús s’ha convertit en un dels hàbits més quotidians i també un dels més perjudicials per al medi ambient.

Per què és tan necessari eliminar o reduir el seu ús?

No és cap secret que les bosses de plàstic suposen una amenaça real per al planeta que coneixem. Concretament, triguen més de 500 anys a descompondre’s. A més, s’estima que cada persona gasta una mitjana d’unes 230 bosses de plàstic l’any, cosa que representa més de 500 bilions de bosses de plàstic en el món.

Una dada impactant és que cada any arriben als oceans prop de 12 milions de tones de plàstics, fet que suposa una greu amenaça per a l’ecosistema i les espècies marines. És més, s’han conegut dades sorprenents com ara que un de cada sis peixos que es venen en les peixateries conté microplàstics en el seu estómac.

“La producció mundial de plàstics s’acostarà als 500 milions de tones el 2020.”

Greenpeace

En quin punt estem?

Davant aquesta situació, alguns països ja han prohibit la producció de bosses de plàstic i han reduït notablement el seu consum. Altres països han optat per aplicar impostos sobre l’ús de les bosses.

Encara que en els últims anys s’ha avançat molt en la reducció de les bosses de plàstic, encara queda feina per eliminar-les completament. Per a això es necessita un compromís comú, una implicació per part de tots els sectors de la societat: des dels Governs fins al consumidor final.

De moment, la UE ha anunciat que el 2021 prohibirà els plàstics d’un sol ús, com ara bosses, coberts o palletes, en l’entorn comunitari. Si això succeeix, sens dubte serà un gran avanç. Tot i així, durant la crisi del coronavirus s’ha observat un increment en la producció i consum de material plàstic, sobretot d’un sol ús. A més, diversos països han anul·lat durant aquests mesos les seves prohibicions i regulacions sobre bosses i plàstics d’un sol ús davant el temor de contagis.

Què pots fer tu?

El més important és recordar que només si actuem individualment podem crear un canvi global. Avançar cap a un món més sostenible depèn de tots. Per aquest motiu, creiem que és bàsic tenir en compte aquestes recomanacions a l’hora d’anar a comprar:

  • Porta sempre una bossa de roba o d’un altre material reutilitzable a sobre. No sempre que anem a comprar ho hem pensat prèviament, moltes vegades és una cosa improvisada i, per això, sempre hem d’anar preparats. A més, aquest tipus de bosses no ocupen gaire espai ni pesen gens.
  • Fes-te amb bosses de roba petites per introduir fruites i verdures. En els supermercats és molt comú agafar una bossa de plàstic o paper per pesar totes les fruites i verdures. Hi ha moltes opcions per aconseguir aquestes bosses reutilitzables: en botigues ecològiques, en el mateix supermercat, per internet, etc.
  • Si no portes bossa i te n’ofereixen una, pensa realment si la necessites. És un error respondre que sí sense haver-ho pensat realment. Moltes vegades, el que comprem ens pot cabre en la motxilla, en la bossa de mà o, fins i tot, podem portar-ho a les mans.
  • Si tens bosses a casa, reutilitza-les. Per més que vulguem reduir les bosses, sempre se’ns acumulen una bona quantitat a casa. No les tiris! Pots reutilitzar-les per comprar o com a bossa d’escombraries.
  • Si tens carretó d’anar a comprar, usa’l sempre. D’aquesta manera, l’ús de plàstic es redueix dràsticament. A més, és més còmode en no haver de carregar pes.