Articles guardats
Greennova: per una tecnologia contra l’escalfament global al nostre abast

Fundació Social

Greennova: per una tecnologia contra l’escalfament global al nostre abast

El canvi climàtic ja és aquí i les seves conseqüències, palpables en totes les latituds, van emmudint a poc a poc els qui es mostraven més escèptics davant els avisos d’alerta d’ecologistes i científics. Greennova és una fundació que realitza projectes sense ànim de lucre per lluitar contra el canvi climàtic, l’escalfament global i la pol·lució.

Fugint del catastrofisme immobilista, més que mai cal innovar per trobar solucions que frenin aquest procés i en mitiguin les conseqüències. Per això, quan vam sentir a parlar de tecnologia per eliminar C02 de l’atmosfera i combatre l’efecte d’hivernacle, a la Fundació Caixa d’Enginyers vam veure clar que allò havia de ser la nostra aposta.

“Quan vam començar, la nostra idea sonava molt atrevida perquè volíem solucionar aquesta greu problemàtica amb quelcom que no existia”. Explica Sebastià Carrión, director de Greennova, la persona que fa tres anys va posar el seu dia a dia al servei del desenvolupament del projecte.

Recorda com va trucar aleshores a moltes portes per presentar-lo. Entre tantes iniciatives socials que busquen finançament, la seva donava resposta a “quelcom molt general i que no acabem de percebre de forma directa”.

Aquesta falta de percepció dels efectes del canvi climàtic per una part de la societat, xoca amb una realitat marcada per una meteorologia cada vegada més extrema. L’elevació del nivell del mar, la falta d’aigua dolça o l’escassetat d’aliments.

Tot això promou, a més, migracions forçades -avui ja parlem de ‘refugiats climàtics’ – i guerres pels recursos. Per tot això, “la captació de CO2 és imprescindible per a la nostra supervivència”, adverteix Carrión.

Greennova: captar CO2 per frenar el canvi climàtic

La seva innovadora creació, el CAPTACO2, consisteix en un dispositiu que capta el diòxid de carboni de l’aire a través de membranes que actuen com una fulla artificial. Una vegada en el seu interior, el barreja amb un líquid que el converteix en carbonat.

La diferència respecte a altres solucions que ofereixen grans empreses dedicades a la captació de CO2 és que aquesta funciona de forma passiva, renovable i no contaminant. En incorporar un petit panell solar, no necessita energia addicional per funcionar.

L’objectiu és que qualsevol persona pugui incorporar aquesta tecnologia a casa seva. Per exemple, com a material per a la taula del menjador. No obstant això, per assolir-ho encara cal continuar investigant.

Carrión ho exposa de forma clara:

“El repte que tenim ara és incrementar la velocitat de captació, és a dir, trobar la fórmula que faci que aquesta tecnologia pugui ser implementada”.

Saben que la utilització de l’enzim anhidrasa carbònica millora molt l’eficiència de la reacció de captació. El seu objectiu és immobilitzar-lo per utilitzar-lo durant diversos cicles d’absorció de CO2.

FUNDACIÓ CAIXA D’ENGINYERS DONA SUPORT A GRENNOVA

En aquest sentit, gràcies al suport de la Fundació Caixa d’Enginyers. Greennova compta des de fa quatre mesos amb una doctoranda en el seu laboratori de Tarragona que treballa en la millora d’aquesta solució.

De fet, la nostra col·laboració primerenca amb aquesta entitat sense ànim de lucre dedicada a la creació d’eines per combatre el canvi climàtic, explica el seu director, ha estat clau per a la consolidació. “El suport de la Fundació Caixa d’Enginyers ens va servir per guanyar credibilitat, perquè ens consideressin una iniciativa seriosa i deixéssim de predicar en el desert.”

A la Fundació Caixa d’Enginyers estem orgullosos de donar suport a una iniciativa innovadora per captar CO2 amb un enfocament únic. Una manera en la qual tots podem contribuir, de forma directa i autosuficient, a frenar, limitar, mitigar i adaptar-nos a l’impacte del canvi climàtic.