Articles guardats
Smart destinations, nous escenaris turístics basats en la innovació.

Actualitat General Social

Smart destinations, nous escenaris turístics basats en la innovació.

Avui presentem un nou tipus de turisme que potser et faci replantejar la destinació de les teves properes vacances. De la unió de la tecnologia, la innovació, l’accessibilitat i la sostenibilitat sorgeix el terme smart destinations o destinacions turístiques intel·ligents, un nou paradigma desenvolupat per SEGITTUR que representa aquells llocs turístics que utilitzen els recursos de què disposen de manera sostenible, normalment, a través de la tecnologia.

Així, doncs, el sector turístic, igual que la resta de sectors, està vivint una transformació i una evolució tecnològica que va cap a una tendència més sostenible, però que mantingui l’atractiu als visitants.

Això suposa un progrés cap a la reducció de la petjada i la disminució de l’impacte mediambiental que es produeix a l’hora de desplaçar-nos a causa de les vacances.

D’aquesta manera, les smart destinations són una alternativa més sostenible que pot ajudar a decidir-nos a triar les vacances. En articles anteriors, vam compartir consells que ens ajuden a viatjar de manera sostenible, els ecohotels o com ajudar el medi ambient gaudint d’unes vacances de proximitat.

Smart destinations en el nostre territori

El turisme és un dels grans motors econòmics d’Espanya, que, abans de les restriccions causades per la pandèmia de la COVID-19, aportava un 12,4 % al PIB, segons dades de l’INE.

No obstant això, com hem esmentat anteriorment, cal ressaltar que és un dels sectors que més impactes negatius pot tenir en el medi ambient.

Així, doncs, amb la idea que es presenta de les smart destinations, neix un nou turisme de qualitat, que, a més, intenta millorar l’experiència total del turista oferint-li un producte de valor que s’aconsegueix gràcies a un sistema d’intel·ligència que capta la informació, l’analitza i comprèn els esdeveniments en temps real, de tal manera que el visitant pot interactuar amb l’entorn turístic.

Per una banda, l’illa canària El Hierro es va convertir en la primera i més consolidada smart island del món. Per tal d’aconseguir-ho, s’han dut a terme una sèrie d’accions basades en l’autosuficiència energètica i la reducció de la contaminació:

  • Transformació de les escombraries en energia.
  • Mimetització de l’entorn a través de l’adaptació dels elements que provoquen contaminació visual i lumínica, com són les antenes o els fanals.
  • Reducció de l’impacte visual de la construcció fent servir roques volcàniques en lloc de maons.
  • Xarxa wifi gratuïta amb 27 punts d’accés que proporciona Internet als seus visitants.
  • Compartició a xarxes socials de les novetats que van passant a l’illa.

També n’és un altre exemple Palma (Illes Balears), que es va incorporar al projecte de destinacions intel·ligents el gener de 2014 i va renovar el seu compromís l’abril de 2021.

Algunes de les iniciatives que destaquen són:

  • Consolidació de la Smart Office Palma com a entitat coordinadora de les iniciatives de smart destinations.
  • Xarxa wifi gratuïta a la platja de Palma, al casc antic de la ciutat i, properament, a altres àrees de la perifèria de les zones més turístiques.
  • Implementació del Sistema d’Intel·ligència Turística per al seguiment de les actuacions del Pla de Sostenibilitat Turística.

Si vols saber quines altres smart destinations pots visitar en les teves properes vacances, consulta aquest enllaç.