Articles guardats
Què és la Carta de la Indústria de la Moda per a l’Acció Climàtica de les Nacions Unides?

Actualitat Economia sostenible

Què és la Carta de la Indústria de la Moda per a l’Acció Climàtica de les Nacions Unides?

A mesura que prenem consciència que l’impacte del canvi climàtic és una realitat que ens afecta a tots, cada vegada són més els actors que fan canvis per alinear-se amb els objectius de l’Acord de París. I el sector de la moda no s’ha quedat al marge. El 2018, en el marc de la iniciativa de l’ONU contra el canvi climàtic, es va crear la Carta de la Indústria de la Moda per a l’Acció Climàtica amb l’objectiu que aquest sector adquirís el compromís d’emissions lliures de gasos amb efecte d’hivernacle. La carta va ser comunicada en la COP24 (conferència de les Nacions Unides sobre el canvi Climàtic), que es va celebrar a Katowice, Polònia, el desembre de 2018.

Amb l’adhesió, els signants es comprometen a treballar en favor dels seus principis, incloent-hi el suport als objectius de l’Acord de París, la defensa del desenvolupament de polítiques i lleis per fomentar l’acció climàtica en la indústria de la moda i l’esforç per aconseguir un mínim impacte climàtic i millorar pràctiques per reduir les emissions de carboni en tots els nivells de la cadena de subministrament.

Dos dels objectius principals de la carta són la reducció d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i el compromís d’analitzar i establir una via de descarbonització per al sector de la moda. Tots dos són una demostració clara que la indústria tèxtil és cada vegada més responsable i està cada vegada més conscienciada de la necessitat d’actuar de manera urgent davant el canvi climàtic, i ser-ne un exemple clar per a altres sectors.

Les àrees de treball principals se centren en:

  • Via de descarbonització i reducció de les emissions de GEH
  • Matèria primera
  • Fabricació/Energia
  • Logística
  • Compromís polític
  • Aprofitament de les eines i iniciatives existents
  • Promoure una acció climàtica més àmplia
  • Emissions pròpies o dels minoristes

Si vols conèixer més de prop els vuit grups de treball de la Carta de la Indústria de la Moda per a l’Acció Climàtica, pots llegir més sobre ells aquí.

Actualització de la carta en la COP26

Recentment, en el marc de la celebració de la conferència de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic de 2021, la denominada COP26, les Nacions Unides i les principals companyies tèxtils i cadenes minoristes vinculades a la indústria van arribar a un nou i ambiciós acord per renovar els seus compromisos. La carta de 2018 ha hagut d’elevar els seus objectius, i s’ha anunciat una renovació i actualització dels seus indicadors principals.

Un objectiu ja fixat en la carta original de 2018 era el compromís de reduir les emissions totals amb efecte d’hivernacle en un 30 % el 2030. Aquest objectiu s’ha hagut d’actualitzar, i ara s’ha marcat que la reducció haurà de ser del 50 % de les emissions.

“És una mostra que hem de col·laborar estretament amb els nostres col·legues, la nostra cadena de subministrament, els responsables polítics i els consumidors per encaminar-nos cap al nivell zero d’emissions”, explica Stefan Seidel, director de Sostenibilitat Corporativa de Puma i copresident del Comitè Directiu de la Carta de la Indústria de la Moda.

A més de la reducció de les emissions en un 50 %, els nous compromisos de la renovada Carta de la Indústria de la Moda de l’ONU preveuen que els signants comptin amb fonts de proveïment d’energia d’origen 100 % renovable per al mateix any, l’eliminació de l’ús de carbó de les seves estructures pròpies i de les dels seus proveïdors per a 2030, crear mecanismes de participació i oferir incentius perquè els seus proveïdors principals puguin ajustar-se als objectius de reducció d’emissions, o aconseguir que el 100 % dels seus materials siguin de baix impacte ambiental o procedeixin d’una font sostenible.

La Carta de la Indústria de la Moda ha estat signada per 130 empreses i 40 organitzacions, que representen un important percentatge de la indústria de la moda global. Amb la signatura d’aquest document, totes reconeixen el paper fonamental que pot, i deu, exercir el sector participant de manera activa en la lluita contra l’escalfament global i la sostenibilitat.