Articles guardats
Com fer la compra d’una manera més sostenible

Economia sostenible

Com fer la compra d’una manera més sostenible

Et preocupa el teu entorn? Busques fomentar un consum més responsable i sostenible? Vols fer-ho en tots els àmbits de la teva vida, inclòs el supermercat? Doncs apunta bé aquests consells si vols fer un cistell més sostenible. Cada cop que entrem per la porta del supermercat tenim una oportunitat per fer-ho bé. Està a les nostres mans contribuir a cuidar el planeta des d’accions tan quotidianes com fer la compra. Les nostres decisions poden marcar la diferència.

Et portem alguns consells perquè puguis entrar al supermercat amb una altra mentalitat, més conscient i respectuosa amb el medi ambient.

  1. Deixa enrere els plàstics.

    Aquest punt pot semblar molt bàsic, però té més importància de la que ens pensem. La contaminació per plàstics s’ha convertit en un dels reptes mediambientals dels nostres temps. Per això, et convidem a intentar consumir menys plàstic en qualsevol de les seves formes. Comença per deixar enrere les bosses de plàstic d’un sol ús i utilitza bosses reutilitzables, com les bosses de tela o de ràfia. Una bona idea és portar sempre una bossa plegada amb tu, així evitaràs demanar-ne una en el supermercat. Una manera de lluitar també contra el canvi climàtic és comprant productes frescos o a granel; i aquí entra en joc el segon consell.

  2. Compra productes a granel.

    Pinya tallada en una safata de plàstic? Tomàquets envasats en una caixa de plàstic? És veritat que hi ha productes que sempre venen envasats, però n’hi ha d’altres que no haurien d’estar-ho, com són la fruita i la verdura. Per a les opcions que no tinguis més remei que comprar els productes envasats, escull preferentment productes envasats en material reciclable i els que continguin menys quantitat de plàstic. Una bona pràctica és comprar productes a granel, com les fruites seques, els llegums, la pasta o l’arròs, i millor encara si reutilitzes bosses o portes els teus propis envasos, com ara pots de vidre reciclats. Recorda, els embalatges que no hagis pogut evitar, procura portar-los als contenidors de reciclatge o donar-los un segon ús.

  3. Mira la procedència dels teus aliments.

    Un alvocat que ve sense plàstic és sostenible? Fixa’t bé en l’etiqueta del producte per saber la seva procedència. Tret que hagin estat conreats en el sud d’Espanya, els alvocats i les fruites tropicals en general venen de molt lluny, per la qual cosa tenen un fort impacte ambiental pel seu transport. Si optes per productes del nostre entorn o, el que és el mateix, de KM0, a més de reduir l’impacte mediambiental, estaràs contribuint a l’economia local. Si pots, escull també productes de temporada de la zona on vius. Tenir clares les temporades de fruites i verdures ens pot ajudar a fer una compra més sostenible. No sempre es pot consumir només producte local, hi ha aliments que no es produeixen en totes les latituds, com el cafè o el te. En aquests casos pots apostar per productes de comerç just.

  4. Evita el malbaratament d’aliments.

    El primer manament d’una vida sostenible és consumir el menys possible. Això implica, per tant, evitar comprar allò que no necessitem i, en aquest cas, quantitats de menjar que no saps si podràs acabar-les abans que es malmetin. Una manera de fer-ho és planificant molt bé la llista de la compra. Intenta planificar què necessites setmana a setmana i així malbarataràs molt menys. També pots allargar la vida dels teus aliments i cuinar amb sobres, fet que coneixem com a cuina d’aprofitament.

  1. Omple el cistell de productes d’origen vegetal.

    El ritme actual de la producció càrnia és insostenible. En conjunt, el consum de carn a Espanya és dues a quatre vegades superior a les recomanacions sanitàries i ecològiques. L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició proposa un consum màxim de 2-4 racions (100-125 grams) de carn per setmana, preferiblement de pollastre o conill, i com a molt 2 racions de carn vermella per setmana. El seu impacte en el medi ambient és clar i està a les nostres mans reduir el consum d’aquests aliments afavorint el consum de productes alternatius, com ho són els d’origen vegetal.

Esperem que aquests consells despertin en tu les ganes de començar a fer petits canvis en la teva compra. Recorda que aquestes decisions poden marcar la diferència. Si t’han agradat aquests consells, recorda compartir-los perquè més gent pugui fer el canvi cap a un estil de vida més sostenible!